Tłusty czwartek za pasem, a ty bez drożdży, bez siły na szykowanie faworków i bez czasu na długie siedzenie w kuchni? Szybki chruścik uratuje sytuację. To smażone na głębokim tłuszczu proste ciasto, którego nie trzeba ani wyrabiać, ani formować czy wycinać. Wystarczy wylewać na gorący tłuszcz i smażyć na złoto.
Jak zrobić szybki chruścik?
Szybki chruścik to ciasto na bazie jajek, mąki i mleka. Przepis wymaga ubicia białek na sztywno i to jedyna, można powiedzieć pracochłonna część tego przepisu, ale jeśli pianę ubije za ciebie mikser, ciasto będzie gotowe w kilka chwil. Ciasto na szybki chruścik powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ale tak, aby dało się wylewać przez lejek. To najprostszy sposób, aby na gorącym tłuszczu tworzyć esy-floresy z ciasta, a potem już tylko pilnować ich i wyciągać na ręcznik papierowy, kiedy apetycznie się zezłocą.
Rada: cukier waniliowy (wanilinowy) możesz też dodać do piany z białek i ubijać, aż całkowicie się rozpuści.
Gotowy chruścik wystarczy obficie posypać cukrem pudrem i najlepiej zajadać od razu. To przysmak, który robi się szybko, dlatego lepiej nie robić na zapas: chruścik jest najlepszy świeży, nawet jeszcze lekko ciepły.
Przepis: Szybki chruścik
Pyszna przekąska ze smażonego ciasta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 108 w każdej porcji
Składniki
- 3 jaja
- 80 g maki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaOddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mąką, cukrem waniliowym i mlekiem. Z białek ubij pianę i delikatnie wmieszaj do reszty ciasta.
- Smażenie chruścikówCiasto wylewaj przez lejek na rozgrzany olej, tworząc dowolne kształty. Smaż chruściki na złoto. Odsącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Inne pomysły na podanie chruściku na tłusty czwartek
Szybki chruścik można także posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, albo – jeśli uda ci się zdobyć taki przysmak – sproszkowanymi płatkami róż, które sprawią, że słodka przekąska będzie nawiązaniem do tradycyjnych pączków z różaną konfiturą. Szybki chruścik świetnie smakuje także czekoladą: ciepły chruścik polewaj roztopioną czekoladą (najlepiej mleczną) i zajadaj od razu.
Czytaj też:
To najlepsze pieczone pączki, jakie jadłam. Są pyszne, a zdrowsze od smażonychCzytaj też:
Gniazdka z ciasta parzonego będą hitem Tłustego Czwartku. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączki