Szybki chruścik uratował niejeden tłusty czwartek. Przepis jest banalnie prosty

Szybki chruścik uratował niejeden tłusty czwartek. Przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Robienie ciasta
Robienie ciasta Źródło: Shutterstock / Kristina Zarzh
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na szybki chruścik, nie wierzyłam, że to może być tak proste. Robiłam go przy różnych okazjach, ale przede wszystkim jest świetną opcją na ekspresowy przysmak na tłusty czwartek.

Tłusty czwartek za pasem, a ty bez drożdży, bez siły na szykowanie faworków i bez czasu na długie siedzenie w kuchni? Szybki chruścik uratuje sytuację. To smażone na głębokim tłuszczu proste ciasto, którego nie trzeba ani wyrabiać, ani formować czy wycinać. Wystarczy wylewać na gorący tłuszcz i smażyć na złoto.

Jak zrobić szybki chruścik?

Szybki chruścik to ciasto na bazie jajek, mąki i mleka. Przepis wymaga ubicia białek na sztywno i to jedyna, można powiedzieć pracochłonna część tego przepisu, ale jeśli pianę ubije za ciebie mikser, ciasto będzie gotowe w kilka chwil. Ciasto na szybki chruścik powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ale tak, aby dało się wylewać przez lejek. To najprostszy sposób, aby na gorącym tłuszczu tworzyć esy-floresy z ciasta, a potem już tylko pilnować ich i wyciągać na ręcznik papierowy, kiedy apetycznie się zezłocą.

Rada: cukier waniliowy (wanilinowy) możesz też dodać do piany z białek i ubijać, aż całkowicie się rozpuści.

Gotowy chruścik wystarczy obficie posypać cukrem pudrem i najlepiej zajadać od razu. To przysmak, który robi się szybko, dlatego lepiej nie robić na zapas: chruścik jest najlepszy świeży, nawet jeszcze lekko ciepły.

Przepis: Szybki chruścik

Pyszna przekąska ze smażonego ciasta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
108 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jaja
  • 80 g maki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaOddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z mąką, cukrem waniliowym i mlekiem. Z białek ubij pianę i delikatnie wmieszaj do reszty ciasta.
  2. Smażenie chruścikówCiasto wylewaj przez lejek na rozgrzany olej, tworząc dowolne kształty. Smaż chruściki na złoto. Odsącz z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

Inne pomysły na podanie chruściku na tłusty czwartek

Szybki chruścik można także posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, albo – jeśli uda ci się zdobyć taki przysmak – sproszkowanymi płatkami róż, które sprawią, że słodka przekąska będzie nawiązaniem do tradycyjnych pączków z różaną konfiturą. Szybki chruścik świetnie smakuje także czekoladą: ciepły chruścik polewaj roztopioną czekoladą (najlepiej mleczną) i zajadaj od razu.

Czytaj też:
To najlepsze pieczone pączki, jakie jadłam. Są pyszne, a zdrowsze od smażonych
Czytaj też:
Gniazdka z ciasta parzonego będą hitem Tłustego Czwartku. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączki