Do tartej marchewki dodaj pikantną mieszankę. Ta surówka do obiadu to mistrzostwo świata

Do tartej marchewki dodaj pikantną mieszankę. Ta surówka do obiadu to mistrzostwo świata

Dodano: 
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / bozulek
Surówka z marchewki w tej wersji to żadna nudna marchewka bez wyrazu. To chrupiące kawałeczki warzywa z pikantnym dressingiem, który robisz błyskawicznie.

Marchewka do obiadu może być podana na wiele sposobów. I dobrze, bo to jedno ze zdrowszych warzyw, a jednocześnie dostępne w sklepach przez cały rok i tanie. Marchewkę można ugotować, można z niej przyrządzić różne surówki. Nasza propozycja to surówka, w której główną rolę gra sama marchewka, ale cichym bohaterem takiej surówki do obiadu jest dresing z dodatkiem ostrego czosnku i aromatycznego tymianku.

Jak zrobić pikantną surówkę z marchewki?

To surówka bardzo prosta do zrobienia: wystarczy zetrzeć marchewkę na grubych oczkach tarki lub na mandolinie na długie nitki (można też pokroić na zapałkę) i dodać dressing. Sam sos to prosty winegret, ale całą robotę robią tu dodatki: czosnek i tymianek. Surówkę można podawać od razu, ale będzie dużo lepsza, jeśli dasz chwilę przegryźć się smakom. Idealnie, jeśli może odstać przed podaniem 30-60 minut.

Przepis: Surówka z marchewki z czosnkiem

Pomysł na pikantną surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki

na dressisng:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonegu tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMarchewkę obierz i zetrzyj. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki dressingu (czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę).
  2. Robienie surówkiWymieszaj marchewkę z dressingiem i odstaw na co najmniej 30 minut.

Gotową surówkę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Do surówki można dosypać również uprażony na suchej patelni jasny lub czarny sezam.

Jak podawać surówkę z marchewki z czosnkiem?

Marchewka w tym wydaniu to uniwersalna surówka do obiadu. Pasuje zarówno do dań z ziemniakami, jak i z ryżem, kaszami czy makaronem. Świetnie sprawdzi się jako towarzystwo do dań z kurczaka czy wołowiny.

Taka surówka z marchewki to także ciekawy dodatek do tortilli czy burgerów. Nie tylko doda im smaku, ale też odmieni ich charakter. Surówkę możesz też wykorzystać do zrobienia prostych i efektownych przekąsek na imprezę: posmaruj krakersy lub grzanki odrobiną serka śmietankowego, a na wierzch wyłóż porcję tej surówki. Całość posyp ziarenkami czarnego sezamu.

Czytaj też:
Pokochasz tę ekspresową sałatkę. Wypróbuj prosty przepis na zdrową przekąskę, która ma 130 lat
Czytaj też:
Wyjątkowy przepis na pałki z piekarnika. Ten prosty i tani obiad zawsze robi furorę