Wyjątkowy przepis na pałki z piekarnika. Ten prosty i tani obiad zawsze robi furorę

Wyjątkowy przepis na pałki z piekarnika. Ten prosty i tani obiad zawsze robi furorę

Dodano: 
Pałki z kurczaka przygotowane do pieczenia
Pałki z kurczaka przygotowane do pieczenia Źródło: Shutterstock / Dmitrii_85
Jeśli brakuje ci pomysłów na to, jak wykorzystać pałki z kurczaka, przychodzimy z pomocą. To prosty patent na soczyste pałki z piekarnika.

Pałki z kurczaka, czyli podudzia to jedna z najczęściej kupowanych części kurczaka. Nic dziwnego: można je przyrządzić na wiele sposobów, nie kosztują dużo, a ich przygotowanie zwykle nie jest skomplikowane. Taka jest też nasza dzisiejsza propozycja: to pałki z piekarnika zapiekane z ziemniakami, marchewką i burakiem. Wychodzą aromatyczne i bardzo soczyste, a jednocześnie z piekarnika wyciągasz cały, gotowy obiad.

Jak zrobić soczyste pałki z piekarnika?

Pałki z kurczaka wystarczy natrzeć najprostszymi przyprawami, w tym przypadku to mieszanka papryki słodkiej i ostrej. I tu od razu rada: proporcje przypraw możesz zmieniać, bo jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj więcej papryki ostrej. Jeśli z kolei lubisz bardziej ziołowe smaki, zamiast papryki do nacierania mięsa użyj np. ziół prowansalskich lub oregano.

Cały sekret tego dania polega na tym, że mięso układa się na warstwie z pokrojonych warzyw: ziemniaków, marchewki i buraka. To sprawia, że smaki się nawzajem przenikają, a obiad wychodzi wręcz fenomenalny. Zapach mięsa i pieczonych warzyw podkręci wasz apetyt już w trakcie pieczenia, kiedy cały dom wypełni się przyjemnym aromatem. Jeśli chcesz, do zestawu z przepisu możesz jeszcze dorzucić ćwiartki cebuli lub kilka ząbków czosnku.

Ważne jest, aby ziemniaki i pozostałe warzywa nie były w zbyt dużych i grubych kawałkach. Dzięki temu szybciej będą gotowe.

Przepis: Pałki z kurczaka z piekarnika

Pomysł na pieczonego kurczaka z dodatkiem warzyw.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mały burak
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMięso natrzyj 2 łyżkami oliwy, mieszanką papryk, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w plasterki, marchewkę i buraka w kostkę. Warzywa wymieszaj z resztą oliwy i dopraw solą.
  2. Pieczenie daniaWyłóż naczynie żaroodporne dużym kawałkiem folii aluminiowej. Na dno wrzuć warzywa i przykryj pałkami z kurczaka. Zakryj wszystko folią. Piecz ok. 45 minut pod przykryciem i dopiecz ok. 10 minut z odwiniętą folią.

Jak podawać pałki z piekarnika?

Te pałki z piekarnika to gotowe, obiadowe danie: wystarczy, że nałożysz na talerz porcję mięsa razem z ziemniakami, marchewką i burakiem. Możesz wszystko dodatkowo udekorować posiekaną drobno natką pietruszki albo koperkiem. Do dania można też zaserwować lekki sos na bazie jogurtu, np. sos czosnkowy.

Czytaj też:
Pokrój popularne warzywa i zapiecz z serem. Twoja rodzina będzie szaleć za tą kolacją
Czytaj też:
Piersi z kurczaka obkładam prostymi składnikami i piekę. Ten szybki obiad często robię po pracy