Pałki z kurczaka, czyli podudzia to jedna z najczęściej kupowanych części kurczaka. Nic dziwnego: można je przyrządzić na wiele sposobów, nie kosztują dużo, a ich przygotowanie zwykle nie jest skomplikowane. Taka jest też nasza dzisiejsza propozycja: to pałki z piekarnika zapiekane z ziemniakami, marchewką i burakiem. Wychodzą aromatyczne i bardzo soczyste, a jednocześnie z piekarnika wyciągasz cały, gotowy obiad.
Jak zrobić soczyste pałki z piekarnika?
Pałki z kurczaka wystarczy natrzeć najprostszymi przyprawami, w tym przypadku to mieszanka papryki słodkiej i ostrej. I tu od razu rada: proporcje przypraw możesz zmieniać, bo jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj więcej papryki ostrej. Jeśli z kolei lubisz bardziej ziołowe smaki, zamiast papryki do nacierania mięsa użyj np. ziół prowansalskich lub oregano.
Cały sekret tego dania polega na tym, że mięso układa się na warstwie z pokrojonych warzyw: ziemniaków, marchewki i buraka. To sprawia, że smaki się nawzajem przenikają, a obiad wychodzi wręcz fenomenalny. Zapach mięsa i pieczonych warzyw podkręci wasz apetyt już w trakcie pieczenia, kiedy cały dom wypełni się przyjemnym aromatem. Jeśli chcesz, do zestawu z przepisu możesz jeszcze dorzucić ćwiartki cebuli lub kilka ząbków czosnku.
Ważne jest, aby ziemniaki i pozostałe warzywa nie były w zbyt dużych i grubych kawałkach. Dzięki temu szybciej będą gotowe.
Przepis: Pałki z kurczaka z piekarnika
Pomysł na pieczonego kurczaka z dodatkiem warzyw.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 475 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mały burak
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMięso natrzyj 2 łyżkami oliwy, mieszanką papryk, dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w plasterki, marchewkę i buraka w kostkę. Warzywa wymieszaj z resztą oliwy i dopraw solą.
- Pieczenie daniaWyłóż naczynie żaroodporne dużym kawałkiem folii aluminiowej. Na dno wrzuć warzywa i przykryj pałkami z kurczaka. Zakryj wszystko folią. Piecz ok. 45 minut pod przykryciem i dopiecz ok. 10 minut z odwiniętą folią.
Jak podawać pałki z piekarnika?
Te pałki z piekarnika to gotowe, obiadowe danie: wystarczy, że nałożysz na talerz porcję mięsa razem z ziemniakami, marchewką i burakiem. Możesz wszystko dodatkowo udekorować posiekaną drobno natką pietruszki albo koperkiem. Do dania można też zaserwować lekki sos na bazie jogurtu, np. sos czosnkowy.
Czytaj też:
Pokrój popularne warzywa i zapiecz z serem. Twoja rodzina będzie szaleć za tą kolacjąCzytaj też:
Piersi z kurczaka obkładam prostymi składnikami i piekę. Ten szybki obiad często robię po pracy