Chrupiące kotleciki robię z serka wiejskiego i dwóch zdrowych dodatków. Są idealne nie tylko do obiadu

Chrupiące kotleciki robię z serka wiejskiego i dwóch zdrowych dodatków. Są idealne nie tylko do obiadu

Dodano: 
Kotleciki z serka wiejskiego i jajek
Kotleciki z serka wiejskiego i jajek Źródło: smaki.pl
Te bezmięsne kotleciki robi się łatwo, szybko, a smakują rewelacyjnie. Lubi je cała moja rodzina i są pysznym dodatkiem do obiadu.

Bazą tych bezmięsnych kotletów jest serek wiejski, płatki owsiane i gotowane jajka. Można powiedzieć, że to kotlety jajeczne w nieco innej odsłonie. Kotleciki z serka wiejskiego są mięciutkie i delikatne w środku, a ich skórka jest idealnie chrupiąca. Najczęściej jemy je z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej, ale pomysłów na podanie takich kotlecików jest dużo więcej. Są tak dobre, że często kilka znika prosto z patelni, zanim zdążą trafić na talerze.

Jak zrobić kotleciki z serka wiejskiego?

Do zrobienia tych kotletów jajecznych można wykorzystać dowolny serek wiejski, także w wersji light czy też serek wysokobiałkowy. Sekretem jest odpowiednia kolejność łączenia składników, bo chodzi o to, aby płatki owsiane nieco napęczniały. Ja zwykle odstawiam serek wymieszany z surowym jajkiem i płatkami na ok. 5-10 minut. Jeśli chcesz, aby kotleciki były bardziej ścisłe, możesz część płatków zmiksować na mąkę, ja jednak wolę dodawać do masy całe płatki.

Masa na kotleciki z serka wiejskiego jest delikatna, dlatego najlepiej formować niewielkie kotlety, a po obtoczeniu w bułce tartej przekładać na rozgrzany olej i przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, kiedy jedna strona już ładnie się zezłoci.

Rada: ja czasem do tych kotlecików dodatkowo dosypuję ziarenka sezamu, słonecznika lub czarnuszki. Do masy świetnie pasuje także posiekana drobno natka pietruszki abo szczypiorek.

Przepis: Kotleciki z serka wiejskiego i jajek

Pyszne kotlety bezmięsne do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
342 w każdej porcji

Składniki

  • 1 serek wiejski
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 4 czubate łyżki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotlecikiWymieszaj serek z surowym jajkiem i płatkami owsianymi, odstaw na chwilę, aby płatki napęczniały. Gotowane jajka zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Do masy z serka dodaj tarte jajka, koperek, musztardę, dopraw do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Smażenie kotlecikówNa patelni rozgrzej olej. Z masy formuj niewielkie kotleciki, panieruj w bułce tartej i kładź na patelni. Smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać kotleciki z serka wiejskiego?

Te kotlety jajeczne z serkiem i płatkami owsianymi idealnie pasują do klasycznych obiadów z ziemniakami, kaszami czy ryżem. Ja ostatnio podałam je z kaszą gryczaną z groszkiem z puszki oraz surówką z kiszonych ogórków. Ale takie kotleciki są też świetną przekąską na raz, można je też jeść na kanapkach.

Czytaj też:
Do makaronu spaghetti dodaję 2 pożywne składniki. W mig mam pyszny i zdrowy obiad
Czytaj też:
Biorę proste składniki i w 5 minut mam pyszną sałatkę z tuńczykiem. Idealna lekka i zdrowa przekąska