Zawsze mam w domu tuńczyka w puszcze. To świetna baza do pysznych past do pieczywa oraz pożywnych sałatek. Dziś dzielę się przepisem na jedną z sałatek z tuńczyka idealną na różne posiłki i okazje. Do ryby wystarczy dodać liście sałaty, jajka i pomidory oraz podstawowe przyprawy. W ten sposób przygotujesz szybki i prawidłowo zbilansowany posiłek. Dostarczy ci on sycące białko, zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminy oraz minerały.
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z sałatą, jajkami i pomidorami?
Genialna sałatka z tuńczykiem zawiera jedynie kilka tanich składników. Nie wymaga żadnego wysiłku podczas przygotowywania, a jest bardzo pożywna i idealnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy. Robię ją z dodatkiem mieszanki sałat, którą możesz zastąpić np. sałatą lodową, rzymską lub masłową, świeżego szpinaku, soczystych pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Smak zdrowej przekąski dodatkowo wzbogacam słodką kukurydzą, czarnymi oliwkami oraz sosem na bazie bardzo aromatycznej oliwy z oliwek extra vergine.
Poniższy przepis możesz dopasować do indywidualnych preferencji, dodając ulubione zioła i przyprawy np. oregano, bazylię, płatki chili, kolorowy czosnek, a także wegańskie zamienniki ryby np. tofu lub ugotowaną ciecierzycę.
Porada: sos i sól najlepiej dodać do sałatki tuż przed podaniem, dzięki czemu sałata pozostanie jędrna i chrupiąca. Jeżeli chcesz przygotować sałatkę z tuńczyka z sałatą, jajkami i pomidorami na wynos, to proponuję doprawić sos do smaku i umieścić w osobnym pojemniku.
Przepis: Sałatka z tuńczyka z sałatą, jajkami i pomidorami
Świetny patent na ekspresową przekąskę na różne okazje.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 411 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w zalewie olejowej
- 2 duże jajka ugotowane na twardo
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- 1 mała cebula czerwona
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 1 szklanka szpinaku baby
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- sól i pieprz kolorowy
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMieszankę sałat, szpinak i pomidorki koktajlowe umyj oraz osusz. Pomidorki pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Tuńczyka, kukurydzę i oliwki odsącz na sitku z zalewy. Podziel rybę na mniejsze kawałki. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny.
- WykonaniePrzygotuj dwa talerze lub miski. Wyłóż sałatę i liście szpinaku. Na zieleninie ułóż kawałki tuńczyka, ćwiartki jajek i pomidorków koktajlowych oraz piórka czerwonej cebuli. Posyp sałatkę kukurydzą i dodaj oliwki. Wskazówka: możesz również wymieszać składniki w dużej misce i wyłożyć na talerze.
- Przyprawienie i dodanie sosuOprósz porcje sałatki solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz skrop sosem.
Sałatkę serwuję ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi lub paluchami chlebowymi.
Opcjonalne dodatki do sałatki z tuńczyka
W sezonie na nowalijki proponuję dodać do sałatki z tuńczyka młode listki buraków, rzodkiewkę, szczypiorek oraz słodką i chrupiącą marchewkę. Idealnym dodatkiem do sałatki, który wpływa nie tylko na smak, ale także wartości odżywcze, są pełne witamin i minerałów kiełki, zielony ogórek, awokado, kolorowe papryki i seler naciowy.
Do sałatek używam tuńczyka w kawałkach, w zalewie olejowej, którego możesz zastąpić mniej kalorycznym tuńczykiem w wodzie lub sosie własnym. Jeżeli nie przepadasz za rybami w puszce, to możesz przygotować sałatkę z dodatkiem ulubionej ryby wędzonej, np. makreli, łososia lub pstrąga.
Czytaj też:
Ta sałatka z tuńczykiem jest pożywna, a nietucząca. Idealna na lekką kolację lub przekąskęCzytaj też:
Makaron i kilka prostych składników. W 15 minut mam obiad, który smakuje jak z włoskiej restauracji