Surówka z białej kapusty to obiadowy klasyk. Wystarczy zetrzeć do niej odrobinę marchewki, doprawić prostym dressingiem i tak naprawdę nic więcej nie potrzeba. My jednak łamiemy ten klasyczny smak i proponujemy, aby dodać do surówki soczystego ogórka. Taka surówka do obiadu jest przyjemnie chrupiąca, delikatna i zdrowa.
Jak zrobić surówkę z kapusty z ogórkiem?
Surówka do obiadu w tej wersji to posiekana drobno biała kapusta, starta marchewka, ogórek szklarniowy (w sezonie mogą to być także ogórki gruntowe), a kropką nad i jest posiekany drobno szczypiorek, który dodaje koloru i lekkiej pikantności.
Uszykowanie surówki nie jest trudne, jednak warto zastosować jeden prosty patent, który sprawi, że kapusta będzie smakowała idealnie i nie będzie jednocześnie zbyt twarda. Dressing do surówki należy dobrze wymieszać z kapustą i odstawić na chwilę wszystko. Dressing można wręcz wetrzeć dłońmi w drobno poszatkowaną kapustę. Warzywo będzie dzięki temu kruche i pyszne.
Przepis: Surówka z kapusty i ogórka
Pyszna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 166 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki kapusty
- 1 marchewka
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie kapustyKapustę drobno poszatkuj. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, dopraw solą i pieprzem. Tak powstały sos wymieszaj dokładnie z kapustą i ostaw na 10 minut.
- Robienie surówkiMarchewkę zetrzyj, ogórka pokrój, szczypiorek posiekaj i dodaj wszystko do kapusty. Wymieszaj i gotowe.
Surówka jest świetnym dodatkiem do niemal każdego drugiego dania. Podaj ją np. z ziemniakami i kotletem schabowym abo z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Surówka może być także dodatkiem do domowych burgerów czy tortilli.
Inne pomysły na surówkę do obiadu z białej kapusty
Do bazowej surówki z białej kapusty możesz dorzucać różne składniki, za każdym razem zmieniając jej charakter. To nie tylko ogórek i szczypiorek. Może to być także:
- ostra papryczka,
- ogórek kiszony i cebula,
- kolorowa papryka i natka pietruszki,
- posiekany drobno koperek i uprażone nasiona słonecznika,
- seler naciowy, ogórek szklarniowy i szczypiorek,
- kukurydza z puszki.
To oczywiście tylko propozycje, bo możesz tworzyć też własne surówkowe zestawienia.
Czytaj też:
Zakochasz się w tym genialnym mięsie na niedzielny obiad. Prosty przepis, który zachwyci smakiemCzytaj też:
Obsmażone filety z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. To jedno z najlepszych dań z tego mięsa