Arista di Maiale to tradycyjne danie, które we Włoszech przygotowywane jest na niedzielny obiad. Soczysta pieczeń zawdzięcza wyjątkowy smak kilku dodatkom, wśród których znajdują się oliwa z oliwek, świeże zioła i aromatyczny bulion.
Jak zrobić włoską pieczeń Arista di Maiale?
Pieczeń ta przygotowywana jest z wieprzowiny. Najczęściej robię ją z szynki wieprzowej ze skórą, jednak doskonale sprawdzi się również inne mięso wieprzowe np. szynka tzw. kulka oraz schab. Mięsa na pieczeń Arista di Maiale nie trzeba wcześniej marynować. Ważne jednak jest, aby do piekarnika trafiło mięso w temperaturze pokojowej – najlepiej wyjąć wieprzowinę z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem.
Za wyjątkowy smak pieczeni Arista di Maiale odpowiadają bardzo proste dodatki, które kupisz w większości sklepów. Są to: świeży tymianek (może być zwykły lub cytrynowy), świeża szałwia, świeży rozmaryn, a także cebula szalotka (opcjonalnie cebula czosnkowa), czosnek, aromatyczny bulion warzywny i czerwone wino wytrawne (możesz zastąpić czerwone wino wytrawnym winem białym lub pominąć ten składnik).
Mięso przed pieczeniem trzeba związać sznurkiem kuchennym lub przełożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej, co pozwoli nadać mu odpowiedni kształt oraz obsmażyć. Podczas obsmażania mięsa uważaj, żeby nie nakłuwać go widelcem, bo ze środka zaczną wypływać soki. To samo tyczy się przewracania mięsa w czasie pieczenia – obracam pieczeń dość często, bo co kilkanaście minut, żeby mięso równomiernie się upiekło. Za każdym razem obficie polewam wierzch pieczeni bulionem.
Przepis: Pieczeń Arista di Maiale
To tradycyjne włoskie „niedzielne” danie podawane jest z pieczonymi ziemniakami. Smakuje obłędnie, a jego przygotowanie nie wymaga dużo pracy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 656 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 małe cebule szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 4 gałązki rozmarynu
- 6 dużych liści szałwii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie mięsaSzynkę wieprzową umyj, starannie osusz i obwiąż sznurkiem kuchennym. Jeżeli pieczesz szynkę ze skórą, to wcześniej ponacinaj skórę co 1-2 cm na krzyż. Tak przygotowane mięso oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz włóż pod sznurek 2 gałązki rozmarynu (podzielone na mniejsze kawałki). Pozostały rozmaryn wykorzystasz do dekoracji pieczeni.
- Obsmażanie mięsaRozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj 2 nieobrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku. Podgrzewaj krótką chwilę, cały czas mieszając, żeby czosnek uwolnił aromat (czosnek nie może się przypalić) i obsmaż mięso z każdej strony.
- Dodanie wina i bulionuPrzyrumienione mięso podlej winem i gotuj 5 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu przewracając mięso na drugą stronę i potrząsając patelnią. Następnie wlej na patelnię bulion i gotuj kolejne 5 minut.
- PieczeniePrzełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Wlej całą zawartość patelni oraz dodaj obrane i przekrojone na pół cebule szalotki, pozostały czosnek, tymianek i liście szałwii. Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz około 75 minut lub do miękkości mięsa, przewracając pieczeń i polewając płynem z naczynia. Gdy mięso zmięknie, zwiększ temperaturę do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem) i piecz przez 10-15 minut. Przyrumienione z wierzchu mięso przewróć na drugą stronę. Wskazówka: czas pieczenia mięsa może się różnić w zależności od jego grubości oraz rodzaju np. pieczeń Arista di Maiale ze schabu będzie miękka po około 50 minutach.
Gotową pieczeń pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, żeby mięso odpoczęło. Podaję ją na stół w całości. Przed zaserwowaniem możesz udekorować mięso gałązkami rozmarynu.
Jakie dodatki pasują do pieczeni Arista di Maiale?
Tradycyjnie pieczeń wieprzowa Arista di Maiale podawana jest z pieczonymi ziemniakami. Możesz razem z mięsem wstawić do piekarnika obtoczone w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i posiekanym rozmarynie surowe ziemniaki. Proponuję ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i początkowo piec na drugim poziomie od dołu (pod mięsem). Gdy ziemniaki zmiękną, wystarczy przełożyć blachę nad mięso, żeby ładnie przyrumieniły się z wierzchu. Razem z ziemniakami możesz również upiec inne dodatki np. całą gałązkę pomidorów, marchewkę i przekrojone na pół główki czosnku. Oczywiście pieczeń przygotowana według tego przepisu świetnie smakuje też z ryżem oraz ziemniakami z wody oraz z formie purée. To każdego z tych dań pasują różnego rodzaju surówki.
Czytaj też:
Ten szybki obiad robię z 3 składników. Moja rodzina za nim przepada, a składniki zawsze mam w domuCzytaj też:
Mięso z ud kurczaka marynuję w zdrowej mieszance. Po upieczeniu smakuje obłędnie