Filet z piersi kurczaka dość często gości na moim stole. Robię z niego zwykle dania smażone lub pieczone. Często jednak brakuje mi w nich sosu. Dlatego ostatnio przetestowałam ciekawy przepis zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej, który łączy w sobie delikatne mięso i aksamitny sos. Potrawa ta posmakowała całej mojej rodzinie, więc z pewnością wrócę do niej jeszcze nie raz.
Jak przygotować filet z piersi kurczaka do smażenia?
Potrawa z piersi kurczaka, którą ostatnio przygotowałam zawierała podsmażone filety. Usmażyłam je w całości, bo były nieduże, akurat jeden na jedną porcję. Cały filet ma też tę zaletę, że nie tracimy czasu na jego krojenie, a poza tym mięso jest bardziej soczyste. Oczywiście filety z piersi kurczaka można też pokroić w paski czy w kostkę. Mięso jest wtedy równomiernie pokryte pysznym sosem.
Jak zrobić filety z piersi kurczaka w pikantnym, aksamitnym sosie?
Filety z piersi kurczaka w aksamitnym sosie to danie, które robi się prosto i szybko. Filety wystarczy tylko doprawić i obsmażyć. Potem trzeba przygotować aromatyczny sos, włożyć do niego kawałki kurczaka i całość krótko poddusić.
Przepis: Filety z kurczaka w aksamitnym sosie
Smażone filety z piersi kurczaka duszone w aksamitnym, pikantnym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 4 małe filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól, pieprz
- sok z 1/2 limonki
- świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania
- Smażenie kurczakaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż filety z kurczaka i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią. Przełóż je na talerz.
- Przygotowanie sosuCebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, paprykę i czosnek. Smaż je ok. 3 minuty, aż nieco zmiękną. Dodaj kumin, paprykę wędzoną i chili w proszku, wymieszaj. Wlej bulion i gotuj 2 minuty. Dodaj śmietankę, wymieszaj.
- Łączenie składnikówDo przygotowanego sosu włóż obsmażone filet z kurczaka. Pokryj je sosem, całość podgrzewaj ok. 5 minut na małym ogniu, by mięso się podgrzało, a sos zgęstniał. Potrawę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Posyp posiekaną kolendrą.
Jak podać filety z piersi kurczaka w aksamitnym sosie?
Filety z piersi kurczaka w aksamitnym sosie doskonale będą smakować podane z ugotowanym na sypko ryżem. Można je też zaserwować z pieczonymi ziemniakami. A ponieważ jest to danie kuchni meksykańskiej, z powodzeniem można je podać z podgrzanymi i pokrojonymi na kawałki plackami tortilli oraz z guacamole lub sałatką z awokado.
Czytaj też:
Z piersi kurczaka robię szybkie danie obiadowe. Sekretem smaku jest aromatyczny sosCzytaj też:
Z prostych składników robię szybko pożywne placki. Można je podać na obiad lub kolację