To kasza z pieczarkami, a dokładnie kasza gryczana z pieczarkami. To danie, które lubią u mnie wszyscy, dlatego często robię podwójną porcję, aby zostało jeszcze na drugi dzień. Kasza z pieczarkami smakuje rewelacyjnie, a do tego to posiłek zdrowy i tani. Czy można chcieć czegoś więcej?
Jak zrobić kaszę gryczaną z pieczarkami?
Zrobienie dania nie zajmuje wiele, jeśli równolegle gotujesz kaszę i smażysz pieczarki. Potem już tylko wystarczy połączyć wszystkie składniki. Ważne jest odpowiednie usmażenie grzybów: aby były aromatycznie i pięknie skarmelizowane, najpierw przesmaż grzyby, a dopiero potem dodaj cebulę. Masło doskonale podkręci i połączy wszystkie smaki (masła, jeśli lubisz, śmiało możesz dodać więcej).
Ja do zrobienia tego dania zawsze wykorzystuję kaszę gryczaną paloną, która ma wyrazisty smak i ładny, ciemny kolor. Obowiązkowy dodatek u mnie to duża ilość zielonej natki pietruszki. To składnik, który nie tylko dodaje świeżości i koloru, ale sprawia, że całe danie zyskuje na wartości odżywczej, bo pietruszka to prawdziwa bomba witaminowa. Moja rada: nie żałujcie pieprzu. To danie doskonale smakuje, jeśli jest mocno pieprzne i wyraziste.
W sezonie zamiast pieczarek można oczywiście do kaszy dodać grzyby leśne. Ja uwielbiam to danie w wersji z kurkami albo borowikami.
Przepis: Kasza z pieczarkami
Prosty pomysł na tani i zdrowy obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 354 w każdej porcji
Składniki
- 200 g kaszy gryczanej (2 torebki)
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw kaszę do gotowania w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę pokrój. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki, smaż, aż zaczną się lekko złocić. Dodaj cebulę, a na koniec wrzuć na patelnię masło i smaż jeszcze chwilę wszystko razem. Dopraw solą i pieprzem.
- Szykowanie daniaOdsącz kaszę i wrzuć na patelnię z grzybami, dobrze wymieszaj, dodaj posiekaną drobno pietruszkę, dopraw według uznania.
Jak podawać kaszę z pieczarkami?
Ja potrafię wyjadać tę kaszę łyżką prosto z patelni, nim zdążę przełożyć ją na talerz. Ta kasza jest też doskonałym dodatkiem do obiadu. Można ją zaserwować ze smażoną polędwiczką wieprzową, pieczonym kurczakiem czy pieczoną karkówką. Kaszę z pieczarkami można też posypać pokruszoną fetą, albo położyć na niej jajko sadzone. W wersji stuprocentowo roślinnej pomiń dodatek masła i dodaj do smażenia pokrojone drobno wędzone tofu.
Czytaj też:
Z piersi kurczaka robię chrupiące kotlety. Poznaj sekretny składnik genialnej panierkiCzytaj też:
Biorę filety z dorsza i robię soczysty obiad w 30 minut. Poznaj sekret obłędnej ryby pod pierzynką