Ta prosta sałatka to witaminowa bomba. Polacy nie doceniają tego taniego warzywa, a to duży błąd

Ta prosta sałatka to witaminowa bomba. Polacy nie doceniają tego taniego warzywa, a to duży błąd

Dodano: 
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / Marina Vodolazhskaja
Czerwona kapusta to jedno z najwdzięczniejszych warzyw w kuchni, a wciąż niedocenianych. My dziś proponujemy, aby zrobić z niej pełną kolorów pyszną sałatkę.

Ta sałatka z czerwonej kapusty to dosłownie: mistrzostwo świata. Już sam jej wygląd sprawia, że człowiek ma lepszy humor, bo danie wręcz tryska kolorami. Przy tym sałatka jest bardzo smaczna, lekka i sprawdzi się na wiele okazji. Ta sałatka to także witaminowa bomba. Jeśli chodzi o walory zdrowotne czerwonej kapusty, to zawsze warto o nich przypominać. To m.in. cenne źródło witamin, przede wszystkim A, C oraz K, ale też potasu oraz magnezu. Do tego czerwona kapusta jest niskokaloryczna, więc mogą ją zajadać osoby, które dbają o zdrową sylwetkę i liczą kalorie na swoim talerzu.

Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty?

Sekret tej sałatki tkwi w tym, aby posiekaną drobno czerwoną kapustę wymieszać dobrze z oliwą i przyprawami, a dopiero potem dodać resztę składników: kwaśne jabłko, soczysty granat, chrupiącą paprykę, ostrą cebulę i aromatyczne, prażone orzechy włoskie. To połączenie nie tylko pięknie wygląda, ale i doskonale smakuje.

Inspiracja: do sałatki można dołożyć również inne, kolorowe warzywa. Może to być pokrojona w cieniutkie słupki marchewka, żółta i czerwona papryka oraz seler naciowy.

Przepis: Sałatka z czerwonej kapusty

Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa sałatka.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 małe jabłko
  • 1 owoc granatu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę drobno poszatkuj i wymieszaj dobrze z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w piórka, a paprykę w cieniutkie paski. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Z granatu wybierz pestki.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj wszystkie składniki. Skrop sałatkę sokiem z cytryny i udekoruj według uznania.

Gotową sałatkę można udekorować gałązkami koperku oraz ułożonymi fantazyjnie kawałkami jabłka (patrz zdjęcie).

Do czego podawać sałatkę z czerwonej kapusty?

Sałatka z czerwonej kapusty może być efektowną sałatką na przyjęcie, ale nie tylko. Jest doskonała jako lekki posiłek czy przekąska w ciągu dnia (można ją wówczas podać z grzankami, można posypać dodatkowo odrobiną słonej fety lub innego sera).

Ta sałatka może też wystąpić w roli dobrej surówki do obiadu. Wówczas zaserwuj ją np. z panierowanym kotletem, pieczonym filetem piersi z kurczaka, albo smażonym w panierce serem camembert. Sałatka może być również wypełnieniem tortilli czy dodatkiem do burgerów.

Czytaj też:
Ten genialny sos mogę dodawać do wszystkiego. Prosty i szybki przepis mam od znajomego kucharza
Czytaj też:
Pysznych sałatek nigdy dość. W tej główną rolę grają makaron i suszone pomidory