Ta sałatka z czerwonej kapusty to dosłownie: mistrzostwo świata. Już sam jej wygląd sprawia, że człowiek ma lepszy humor, bo danie wręcz tryska kolorami. Przy tym sałatka jest bardzo smaczna, lekka i sprawdzi się na wiele okazji. Ta sałatka to także witaminowa bomba. Jeśli chodzi o walory zdrowotne czerwonej kapusty, to zawsze warto o nich przypominać. To m.in. cenne źródło witamin, przede wszystkim A, C oraz K, ale też potasu oraz magnezu. Do tego czerwona kapusta jest niskokaloryczna, więc mogą ją zajadać osoby, które dbają o zdrową sylwetkę i liczą kalorie na swoim talerzu.
Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty?
Sekret tej sałatki tkwi w tym, aby posiekaną drobno czerwoną kapustę wymieszać dobrze z oliwą i przyprawami, a dopiero potem dodać resztę składników: kwaśne jabłko, soczysty granat, chrupiącą paprykę, ostrą cebulę i aromatyczne, prażone orzechy włoskie. To połączenie nie tylko pięknie wygląda, ale i doskonale smakuje.
Inspiracja: do sałatki można dołożyć również inne, kolorowe warzywa. Może to być pokrojona w cieniutkie słupki marchewka, żółta i czerwona papryka oraz seler naciowy.
Przepis: Sałatka z czerwonej kapusty
Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa sałatka.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 1 małe jabłko
- 1 owoc granatu
- 50 g orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę drobno poszatkuj i wymieszaj dobrze z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Jabłko zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w piórka, a paprykę w cieniutkie paski. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Z granatu wybierz pestki.
- Robienie sałatkiWymieszaj wszystkie składniki. Skrop sałatkę sokiem z cytryny i udekoruj według uznania.
Gotową sałatkę można udekorować gałązkami koperku oraz ułożonymi fantazyjnie kawałkami jabłka (patrz zdjęcie).
Do czego podawać sałatkę z czerwonej kapusty?
Sałatka z czerwonej kapusty może być efektowną sałatką na przyjęcie, ale nie tylko. Jest doskonała jako lekki posiłek czy przekąska w ciągu dnia (można ją wówczas podać z grzankami, można posypać dodatkowo odrobiną słonej fety lub innego sera).
Ta sałatka może też wystąpić w roli dobrej surówki do obiadu. Wówczas zaserwuj ją np. z panierowanym kotletem, pieczonym filetem piersi z kurczaka, albo smażonym w panierce serem camembert. Sałatka może być również wypełnieniem tortilli czy dodatkiem do burgerów.
Czytaj też:
Ten genialny sos mogę dodawać do wszystkiego. Prosty i szybki przepis mam od znajomego kucharzaCzytaj też:
Pysznych sałatek nigdy dość. W tej główną rolę grają makaron i suszone pomidory