Z czterech tanich składników robię sycące śniadanie dla całej rodziny. Wszyscy kochają ten posiłek. Chrupiące grzanki możesz również podać na kolację oraz jako przekąskę w ciągu dnia. Przepis jest prosty i uwzględnia składniki, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Jakie pieczywo jest najlepsze na grzanki?
Pyszne grzanki można przygotować niemal z każdego rodzaju pieczywa. Nada się zarówno czerstwe, jak i świeże. A najbardziej chrupiące kanapki zrobisz z pieczywa pszennego. Jeżeli chcesz, żeby śniadanie miało więcej wartości odżywczych, to polecam użyć ciemnego chleba pełnoziarnistego. Sam robię grzanki z takiego chleba i smakują wybornie. Doskonałe kanapki na ciepło wychodzą również z bułek kajzerek i grahamek.
Jak zrobić grzanki z serem i szynką?
Pieczywo, masło, aromatyczna szynka i dobrze topiący się ser – proste składniki w mig zamieniam w apetyczne grzanki. Potrawę przygotowuję dla całej rodziny, więc używam tradycyjnego piekarnika, ale doskonale sprawdzi się również minipiekarnik. Ponadto małą porcję grzanek możesz przygotować też na patelni – wystarczy najpierw opiec posmarowane masłem pieczywo z obu stron, ułożyć dodatki, przykryć patelnię pokrywką i poczekać, aż ser się rozpuści.
Grzanki możesz zrobić z dodatkiem ulubionej szynki. Zwykle używam szynki konserwowej lub szynki wędzonej oraz łączę wędlinę z serem gouda, który świetnie się topi i ma delikatny smak. Samo przygotowanie efektownych grzanek trwa kilka minut dłużej niż w przypadku tostów, na których kładziemy plaster szynki i sera, ale warto poświęcić ten czas. Po potrawę sięgnie nawet mały niejadek.
Przepis: Grzanki z serem i szynką
Te fantazyjne kanapki na ciepło skuszą każdego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 344
Składniki
- 2 kromki pieczywa
- 2 plasterki szynki
- 2 plasterki żółtego sera
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPieczywo posmaruj masłem. Plasterki sera i szynki ułóż jeden na drugim i pokrój w paseczki.
- WykonanieUłóż dodatki na chlebie, robiąc spiralę z szynki (od środka pieczywa). Wypełnij puste miejsca paseczkami sera.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż grzanki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika lub kratce. Wstaw blachę do gorącego piekarnika (4 poziom) i piecz, aż ser się roztopi i lekko przyrumieni, a pieczywo stanie się chrupiące.
Grzanki z serem i szynką najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Do chrupiących kanapek podaję domowy ketchup lub sos czosnkowy.
Opcjonalne dodatki do grzanek z serem i szynką
Grzanki z serem i szynką to idealna baza wielu kulinarnych eksperymentów. Ich smak można wzbogacić, układając na chlebie również cieniutkie paseczki kolorowej papryki, drobno posiekane, podsmażone pieczarki, cebulę i pomidorki koktajlowe. Doskonale smakują również śniadaniowe grzanki z serem i szynką oraz świeżymi bądź suszonymi ziołami np. bazylią, tymiankiem i oregano.
Czytaj też:
To najlepsze muffiny z serem i szynką. Robię je zamiast kanapek na śniadanie, lunch i kolacjęCzytaj też:
Smażę delikatne placki i nadziewam aromatycznym farszem z 4 składników. To szybkie danie zasługuje na medal