Ten kokosowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Robię go w 15 minut z sera z wiaderka

Ten kokosowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Robię go w 15 minut z sera z wiaderka

Dodano: 
Sernik bounty
Sernik bounty Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Wystarczy, że masz w domu wiaderko sera i paczkę wiórków kokosowych. Przygotowanie tego sernika jest niezwykle proste, a efekt to przepyszne, mocno kokosowe ciasto.

Pracy przy serniku bounty jest na kwadrans, bo reszta to czekanie, aż się upiecze, a potem wystudzi. To ciasto, przy którym nie ma oddzielania białek od żółtek, nie ma zagniatania i innych pracochłonnych czynności. Ten kokosowy sernik to jeden z moich ulubionych, bo kocham słodycze o smaku kokosowym.

Jak zrobić kokosowy sernik?

Spód mojego sernika to najprostszy spód z pokruszonych ciastek i masła. Wykorzystałam zwykłe kakaowe herbatniki, ale mogą ro być także inne ciastka.

Ważne: ten sernik możesz upiec także bez spodu. Moim zdaniem z ciasteczkową warstwą jest lepszy, ale jeśli nie mas ciastek pod ręką, można po prostu wylać masę sernikową na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Bazą sernika bounty jest zwykły ser z wiaderka, a sekretem smaku waniliowy aromat (podkręcony waniliowym budyniem) i duża ilość wiórków kokosowych, które potem są doskonale wyczuwalne w gotowym serniku.

Aby mój sernik nie pękał i miał ładny, równy wierzch (nie opadał) stosuję dwa łatwe triki: po pierwsze wstawiam do piekarnika blaszkę z wodą, a po drugie nie wyciągam ciasta z piekarnika zaraz po upieczeniu, tylko daję mu ostygnąć. Wyrośnięty lekko sernik opadnie, ale opadnie równomiernie.

Gotowe już ciasto polewam roztopioną czekoladą, sprawdzą się tu też gotowe polewy do rozpuszczania.

Przepis: Sernik bounty

Kokosowy sernik z sera z wiaderka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
712 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń waniliowy

na spód:

  • 170 g ciastek kakaowych
  • 100 g roztopionego masła

dodatkowo:

  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduCiasteczka rozkrusz na piasek (np. mikserem), dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Masę wyłóż równomierni na spód tortownicy, delikatnie ugnieć i zapiekaj ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  2. Szykowanie masy na sernikJajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodaj ser, budyń i roztopione masło, miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj wiórki i dobrze wymieszaj.
  3. Pieczenie sernikaMasę serową wylej na ciasteczkowy spód i wyrównaj. Na dół piekarnika wstaw foremkę z gorącą wodą, a ciasto piecz na środkowej półce ok. 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i zostaw sernik do ostudzenia.
  4. Robienie polewyCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej na sernik i rozsmaruj po całej powierzchni.

Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Jak udekorować sernik bounty?

Zwykle nie dekoruję tego sernika w jakiś szczególny sposób, jedyną, pyszną ozdobą jest tu polewa czekoladowa. Ale można ją dodatkowo posypać wiórkami lub posiekanymi orzechami (np. włoskimi). Jeśli chcesz nieco przełamać słodkie smaki, udekoruj sernik bounty świeżymi malinami lub cząstkami świeżej pomarańczy.

Czytaj też:
Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Na makowy spód wykładam lekką jak chmurka piankę. Genialne ciasto na Nowy Rok