Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustach

Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustach

Dodano: 
Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy Źródło: Shutterstock / Julia Mikhaylova
Sernik czekoladowy to bardzo smaczny deser, który przygotowuję na różne uroczystości. Zapraszam po sprawdzony przepis na obłędnie czekoladowe ciasto bez pieczenia.

Serniki na zimno najczęściej mają klasyczny smak i są podawane z galaretką oraz owocami. Robię masę serową do sernika na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady, która sprawia, że prosty, letni deser zamienia się w wykwintne ciasto na wyjątkowe okazje.

Jak przygotować sernik czekoladowy bez pieczenia?

Sernik czekoladowy przygotowuję z twarogu sernikowego w wiaderku. Spód robię z herbatników Oreo z czekoladowym nadzieniem oraz masła. Możesz również użyć zwykłych herbatników kakaowych, herbatników maślanych i dodać 2-3 łyżki kakao oraz zrobić sernik czekoladowy na spodzie z ciasteczek korzennych. Do masy serowej dodaję czekoladę gorzką do topienia (50% kakao), ale dobrze sprawdzi się również zwykła czekolada gorzka. Twaróg sernikowy powinien mieć temperaturę pokojową. Jeżeli będzie zimny, to podczas mieszania z roztopioną czekoladą powstaną grudki.

Porada: smak masy serowej możesz zmieniać, dodając czekoladę gorzką o różnej zawartości kakao, a także czekoladę gorzką i czekoladę mleczną lub samą czekoladę mleczną.

Sernik czekoladowy z poniższego przepisu ma intensywny, ale niezbyt słodki smak. Polecam dosmaczyć masę serową przed wyłożeniem na spód zgodnie z własnymi preferencjami. Można do niej dodać nie tylko cukier, ale także miód i inne dodatki np. likier czekoladowy (z alkoholem lub bez), kilka łyżek ubitej na sztywno śmietanki kremówki oraz mleko skondensowane lub kajmak czekoladowy.

Do masy serowej nie dodaję żelatyny. Czekolada po stężeniu sprawia, że ser jest zwarty, stabilny i zyskuje bardzo kremową konsystencję. Twaróg sernikowy powinien mieć temperaturę pokojową. Jeżeli będzie zimny, to podczas mieszania z roztopioną czekoladą powstaną grudki. Z poniższych proporcji przygotujesz sernik czekoladowy w tortownicy o średnicy 24-26 cm.

Przepis: Czekoladowy sernik bez pieczenia

Sernik z wiaderka w mig przemienisz w ten genialny sernik bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
479 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 250 g ciastek Oreo z czekoladowym nadzieniem
  • 60 g masła

Na czekoladową masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 400 g czekolady gorzkiej do topienia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • orzechy pekan
  • listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie spoduMasło roztop w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Ciasteczka rozdrobnij blenderem ręcznym. Dodaj przestygnięte masło i ponownie zblenduj. Porada: do masy na spód sernika możesz dodać 3-4 łyżki roztopionej czekolady. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia lub folią spożywczą (dno i boki). Przełóż do formy masę z ciasteczek oraz masła i wylep nią dno. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie składników masy serowejTwaróg sernikowy przełóż do dużej miski. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej, a następnie ostudź, od czasu do czasu mieszając.
  3. MiksowanieTwaróg sernikowy zmiksuj razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gdy składniki się połączą, stopniowo dodawaj roztopioną czekoladę (może być letnia) i miksuj, aż powstanie jednolita masa.
  4. WykonanieWyłóż czekoladową masę serową na wyjęty z lodówki spód i wyrównaj wierzch łyżką lub szpatułką. Gotowy sernik czekoladowy posyp startą na tarce czekoladą. Tuż przy brzegach deseru ułóż orzechy pekan i lekko wciśnij je w masę. Wskazówka: możesz również udekorować wierzch deseru polewą z roztopionej czekolady, słonym karmelem lub podać sernik czekoladowy bez dodatków.

Sernik czekoladowy serwuj schłodzony. Przed podaniem udekoruj porcje deseru świeżymi listkami mięty.

Czytaj też:
Czekoladowa chmurka to hit rodzinnych spotkań. Poznaj mój popisowy deser i zaskocz bliskich
Czytaj też:
Na makowy spód wykładam lekką jak chmurka piankę. Genialne ciasto na Nowy Rok