Na makowy spód wykładam lekką jak chmurka piankę. Genialne ciasto na Nowy Rok

Na makowy spód wykładam lekką jak chmurka piankę. Genialne ciasto na Nowy Rok

Dodano: 
Ptasie mleczko na makowym spodzie
Ptasie mleczko na makowym spodzie Źródło: Shutterstock / Anton Parkhomenko
Szukasz przepisu na efektowny wypiek, który można podać na specjalne okazje? Ptasie mleczko na makowym spodzie to ciasto, którym na pewno zaskoczysz rodzinę i gości.

Umiarkowanie słodki biszkopt z makiem, lekka, śmietankowa pianka oraz czekoladowa polewa gwarantują wyjątkowe doznania smakowe. Pyszne ciasto rozpływa się w ustach. Warto upiec to ciasto na Nowy Rok, bo według tradycji jedzenie maku przynosi szczęście.

Jak przygotować ptasie mleczko na makowym spodzie?

Choć może się wydawać, że przygotowanie efektownego ciasta jest bardzo trudne, to ptasie mleczko na makowym spodzie zrobi każdy. Ważne jest jednak przestrzeganie kilku zasad, dzięki którym spód wyjdzie puszysty, a lekka pianka będzie miała idealną konsystencję i utrzyma dość ciężką polewę.

Składniki makowego spodu powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta dodaję suchy mak, który wcześniej przelewam ciepłą wodą, odsączam i rozkładam na papierowych ręcznikach, żeby wysechł. Jeżeli masz pewność, że w maku nie ma żadnych zanieczyszczeń, to możesz pominąć ten krok.

Robiąc ptasie mleczko, przelewam jajka wrzątkiem i starannie oddzielam żółtka od białek. Jeżeli w białkach będzie znajdowała się, chociażby odrobina żółtka, to masa nie wyjdzie idealna. Do masy dodaję aromat śmietankowy (tradycyjny), ale możesz również dodać aromat waniliowy. Dodanie ciemnego ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej sprawi, że pianka nie będzie śnieżnobiała. Aromat waniliowy możesz zastąpić cukrem pudrem z naturalną wanilią i wówczas w masie będą widoczne ciemne kropeczki.

Piana z białek powinna być dobrze ubita, ale nie miksuj jej zbyt długo przed dodaniem cukru – w spienionych białkach powinny być widoczne pęcherzyki powietrza. Dodając cukier, cierpliwie miksuj białka – cukier powinien się rozpuścić, zanim dodasz kolejną łyżkę.

Polewę robię z naturalnego kakao i kilku dodatków, ale dobrze sprawdzi się również polewa z roztopionej czekolady. Jeżeli chcesz podać ciasto z cienką warstwą polewy, to zmniejsz ilość składników o połowę.

Z poniższych proporcji przygotujesz ptasie mleczko na makowym spodzie w tortownicy o wymiarach 24-26 cm lub formie prostokątnej o wymiarach 20x30 cm.

Przepis: Ptasie mleczko na makowym spodzie

Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 6 średnich jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na ptasie mleczko:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • aromat śmietankowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Na polewę:

  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 8 łyżek śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 45 ml wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Robienie spodu makowegoMąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiej do miski. Dodaj suchy mak i wymieszaj. Jajka ubij z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Do masy z jajek i cukru dodawaj małymi porcjami suche składniki i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj (możesz pominąć ten składnik, zastąpić wanilię innym ekstraktem, a także dodać do ciasta skórkę otartą z cytryny lub 1-2 łyżki wiórków kokosowych).
  2. Pieczenie spodu makowegoWyłóż tortownicę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wlej ciasto do formy i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz do suchego patyczka, ok. 40 minut. Gotowy spód makowy wyjmij z piekarnika i wystudź.
  3. Przygotowanie składników na ptasie mleczkoWyciśnij sok z cytryny i przecedź go przez drobne sitko – w soku nie powinny znajdować się drobinki miąższu. Zalej żelatynę gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Jajka wyłóż na sitko i przelej gorącą wodą. Oddziel żółtka od białek.
  4. Ubijanie piany z białek i dodanie żelatynyUbij białka, stopniowo zwiększając obroty miksera, na lekką pianę (jak piana w wannie). Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru. Gdy cukier połączy się z białkami, stopniowo dodaj sok z cytryny i aromat śmietankowy do smaku. Miksuj jeszcze około 1-2 minuty, aż piana będzie bardzo gęsta, śnieżnobiała i lśniąca. Do piany z białek wlej cienką strużką żelatynę i miksuj na minimalnej prędkości, aż składniki się połączą.
  5. WykonanieW wyłożonej folią spożywczą tortownicy umieść biszkopt z makiem. Delikatnie przełóż na ciasto masę z białek i wyrównaj wierzch szpatułką. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  6. Dekorowanie ciastaNa lekko schłodzone ciasto wyłóż polewę i wyrównaj rozgrzaną we wrzącej wodzie łyżką. Ponownie przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Porada: polewa dość szybko zastyga w czasie studzenia. Jeżeli stanie się gęsta, to możesz podgrzać ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Jak podawać ptasie mleczko na makowym spodzie?

Gotowe ciasto powinno się chłodzić przez około 3 godziny.. Ptasie mleczko na makowym spodzie podaję lekko schłodzone. Ciasto doskonale pasuje do kawy oraz herbaty.

Czytaj też:
Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Ten kokosowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Robię go w 15 minut z sera z wiaderka

Źródło: smaki.pl