Wystarczy zawinąć w naleśniki dwa proste dodatki. To nadzienie wygrywa wszystko

Wystarczy zawinąć w naleśniki dwa proste dodatki. To nadzienie wygrywa wszystko

Dodano: 
Naleśniki z serem i szynką
Naleśniki z serem i szynką Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Te roladki naleśnikowe to patent dziecinnie prosty, a pyszny. Gwarantujemy, że znikną z talerzy błyskawicznie. Mogą być daniem głównym albo przekąską. Można jeść je na zimno i na ciepło.

Roladki naleśnikowe to prosty pomysł na efektowny i smaczny posiłek czy przekąskę. Można je zaserwować na imprezie, można zabrać do pracy czy szkoły, mogą być śniadaniem, obiadem lub kolacją. Wszystko zależy od ilości i sposobu podania. Ich zrobienie jest banalnie proste, bo nasza propozycja to naleśniki z szynką i serem.

Jak zrobić dobre ciasto naleśnikowe?

Jeśli masz swój sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, skorzystaj z niego, aby zrobić te roladki. Możesz też skorzystać z naszego, sprawdzonego przepisu na ciasto na naleśniki (to także patent, na naleśniki idealne do zawijania roladek, ponieważ to ciasto nie pęka i jest elastyczne).

Czytaj też:
Wystarczy zapamiętać jedną zasadę, aby naleśniki nie pękały. Prosty patent znalazłam w starym poradniku

Jeśli nie chcesz smażyć naleśników, do naszego przepisu możesz także wykorzystać dowolne gotowe tortille.

Jak zrobić roladki naleśnikowe z szynką i serem?

Zrobienie tych roladek jest wręcz banalnie proste, bo cały przepis sprowadza się do tego, aby zawinąć ser i szynkę w naleśnikowy placek. Proponujemy, aby pokroić składniki na mniejsze kawałki, ale można też układać na naleśnikach całe plastry szynki i sera (proporcje traktuj orientacyjnie i jeśli chcesz więcej nadzienia, albo np. lubisz dużo sera, to tak właśnie zrób).

Rada: naleśniki możesz dodatkowo posmarować majonezem, keczupem albo twarożkiem kanapkowym.

Przepis: Naleśniki z szynką i serem

Pyszne roladki naleśnikowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
231 w każdej porcji

Składniki

  • 4 naleśniki
  • 6 plasterków szynki
  • 6 plasterków żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSzynkę i ser pokrój w plasterki, ułóż na naleśnikach i zawiń ciasto. Możesz pokroić naleśniki na mniejsze kawałki.
  2. Podgrzewanie naleśnikówNaleśnikowe roladki połóż na chwilę na gorącej patelni, aby ser zaczął się rozpuszczać.

Jak podawać naleśniki z szynką i serem?

Te naleśniki obłędnie smakują podane na ciepło: dlatego warto je położyć, choć na chwilę, na patelni czy włożyć do piekarnika. Wówczas ser przyjemnie się rozpuści, łącząc farsz w całość.

Naleśniki można też pokroić na miniroladki i podać jako prostą, a smaczną przekąskę na przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi. Wówczas można je ponadziewać na patyczki do koreczków. Takie roladki można też łatwo spakować do pojemników i zabrać ze sobą do pracy jako sycącą przekąskę, czy dać dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie (wówczas koniecznie z pomidorkami koktajlowymi lub kawałkami ogórka).

Czytaj też:
Biorę gotowe tortille i w 10 minut mam przepyszne roladki. Zawijam tylko trzy składniki
Czytaj też:
Do tuńczyka z puszki wystarczy dołożyć dwa tanie składniki. To ekspresowa pasta kanapkowa