Mowa oczywiście o jabkłach. Wystarczy mieć dobry blender, aby w kilka chwil wyczarować z nich pyszny napój na śniadanie, ale nie tylko. Może być zdrową przekąską między posiłkami.
Jak zrobić koktajl jabłkowy?
Ten przepis to tylko jogurt i jabłka, my dorzucamy jeszcze odrobinę miodu oraz proponujemy, aby gotowy już napój posypać chrupiącą, ulubioną granolą. Aby zrobić szybko koktajl, warto pokroić jabłka na mniejsze kawałki (nie musi być idealnie). Jabłka można obrać, ale my rekomendujemy, aby miksować je razem ze skórką, która jest źródłem cennych dla zdrowia składników, w tym błonnika.
Do koktajlu z jabłek można dodać również szczyptę cynamonu, można go też zrobić na dowolnym jogurcie roślinnym (np. kokosowym). Koktajl świetnie smakuje również z dodatkiem bananów, ananasów czy malin (mogą być mrożone).
Przepis: Koktajl jabłkowy
Pyszny i zdrowy koktajl z dodatkiem jabłek.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 191 w każdej porcji
Składniki
- 2 jabłka
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu
opcjonalnie:
- 2 łyżki granoli
Sposób przygotowania
- Szykowanie koktajluJabłka pokrój w kostkę i zmiksuj z jogurtem i miodem.
- Serwowanie koktajluNapój możesz podać udekorowany ulubioną granolą.
Gotowy koktajl można podać nie tylko z granolą. Mogą to być płatki owsiane, prażone orzechy lub płatki migdałów czy odrobina maku.
Koktajl z pieczonych jabłek
Podobny koktajl można zrobić również z pieczonych jabłek. To pyszna wariacja na temat tego przepisu, ale wymaga już nieco więcej czasu. Jabłka należy upiec – w miejsce po wydrążonych gniazdach nasiennych można nałożyć miód. Jabłka powinny być upieczone do miękkości. W zależności od wielkości i twardości owoców, trwa to ok. 25-45 minut. Gotowe jabłka należy ostudzić, a potem zmiksować z jogurtem. W tej wersji napój doskonale smakuje oprószony cynamonem, świetnie sprawdzi się tu granola z dodatkiem orzechów włoskich.
Do koktajlu z pieczonych jabłek świetnie pasuje także dodatek masła orzechowego. Na podane w przepisie proporcje wystarczy dorzucić do miksowania łyżkę masła orzechowego (można wówczas pominąć dodatek miodu).
Czytaj też:
Rozgrzewający napój z żurawiny mogę pić litrami. Robi się go w kilka chwil, a sekretem są dodatkiCzytaj też:
Naleśniki z efektem WOW to wymarzone śniadanie każdego dziecka. Robię je szybko z tanich składników