Danie, którym dzielę się dzisiaj z wami świetnie nadaje się nie tylko na ekspresowy piątkowy obiad, ale również ciepłą, sycącą i pożywną kolację (którą łatwo podasz w eleganckim wydaniu). Ten przepis ma wiele zalet, które czynią go zarówno smacznym, jak i bardzo wygodnym do przygotowania. Więc do dzieła!
Jak zrobić spaghetti z wędzonym łososiem i pomidorkami?
Aby przygotować szybki makaron z wędzonym łososiem i pomidorkami, wystarczy kilka prostych składników, niewiele czasu i zero wysiłku. Musisz jedynie ugotować makaron, pokroić łososia i pomidory, a następnie krótko podsmażyć, połączyć składniki i gotowe. Oto mój sprawdzony przepis na ekspresowy obiad dla rodziny lub elegancką kolację przy winie.
Wskazówka: danie możesz zrobić z łososia wędzonego na ciepło – ma bardziej intensywny smak i aromat, ale jest bardziej suchy, lub wędzonego na zimno – jest delikatniejszy i bardziej miękki.
Przepis: Spaghetti z wędzonym łososiem i pomidorkami
To szybkie, smaczne i lekkie danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g wędzonego łososia
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 pęczek szczypiorku
Do dekoracji:
- 4 gałązki świeżej bazylii
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól, a następnie wrzuć makaron. Gotuj go według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania makaronu.
- Przygotowanie sosuNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i podsmaż przez 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i smaż je przez kolejne 2-3 minuty, aż się lekko zmiękną. Pokrojonego w kawałki łososia dodaj na patelnię i maż przez 2 minuty, aż łosoś się podgrzeje.
- Łączenie składnikówNa patelnię przełóż ugotowany makaron. Jeśli danie jest za suche, dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj wszystko razem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, a także świeżym szczypiorkiem.
Przełóż makaron z sosem na talerze, udekoruj świeżą bazylią i podawaj od razu.
Porada: wędzony łosoś nadaje daniu charakterystyczny, dymny smak, ale jeśli preferujesz bardziej subtelną wersję ryby, możesz zawsze wybrać świeżego łososia i delikatnie go podsmażyć lub upiec w piekarniku i dodać go do sosu. To jednak znacznie wydłuży czas przygotowania posiłku.
Pomysły na modyfikację szybkiego dania z makaronu i wędzonego łososia
Przepis ma też tę zaletę, że łatwo go modyfikować. Pierwsza rzecz, to oczywiście dobór makaronu. Spaghetti możesz zastąpić innymi kształtami, takimi jak np.:
- fusilli (świderki) – ich spiralny kształt doskonale utrzymuje sos i kawałki łososia oraz pomidorki. To makaron, który świetnie wchłania smak,
- penne (rurki) – krótkie rurki o prostych brzegach doskonale pasują do dań z lekkimi sosami,
- tagliatelle (potocznie nazywane wstążkami) – długie, szerokie wstążki to klasyczny wybór do dań z sosem, a także z dodatkami takimi jak łosoś,
- orecchiette (tzw. małe uszka) – dzięki swej formie, makaron świetnie zatrzymuje sos i składniki w swoich zagłębieniach.
Smak dania może podkręcić, dodając inne składniki, jak np. oliwki, kapary, czy parmezan, w zależności od gustów domowników.
Czytaj też:
To u mnie najlepsza surówka do ryby. Do tanich warzyw dorzucam jeden składnik i w 10 minut mam dodatek do obiaduCzytaj też:
Pyszna pieczona ryba w niecałe 30 minut? Z moim przepisem to możliwe. Poznaj patent nie tylko na piątkowy obiad