Pieczony łosoś to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie na obiad lub kolację. Delikatna w smaku, soczysta ryba doskonale komponuje się ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, aromatycznym rozmarynem i podstawowymi przyprawami. Resztki pieczonego łososia możesz wykorzystać jako dodatek do warzywnej sałatki.
Dlaczego warto jeść łososia?
Łosoś to nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa ryba, która pozwala wzbogacić codzienną dietę porcją m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych, naturalnej witaminy D, witaminy A oraz pełnowartościowego białka. Co więcej, łosoś nie ma wielu drobnych ości, więc można bez większych obaw podawać tę rybę również dzieciom.
Jak wybrać dobrego łososia?
Aby w pełni wykorzystać walory smakowe i wysokie wartości odżywcze łososia, warto sprawdzić pochodzenie ryby. Najlepszym wyborem będzie dziko żyjący łosoś (na opakowaniu z rybą powinien znajdować się znak certyfikacji MSC) lub łosoś ze zrównoważonych hodowli (certyfikat ASC). Warto również zwrócić uwagę na wygląd ryby. Łosoś mrożony nie powinien być zeschnięty, a łosoś świeży oślizgły, suchy i blady. Danie z poniższego przepisu możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych filetów z łososia, które przed włożeniem do piekarnika musisz rozmrozić oraz starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Jak zrobić pieczonego łososia z pomidorkami koktajlowymi?
Do pieczenia nadają się filety ze skórą (rybę układamy na blaszce do pieczenia naciętą w kilku miejscach skórą do góry) oraz filety bez skóry. Porada: jeżeli chcesz zdjąć skórę z filetów, nie uszkadzając delikatnego mięsa, to ułóż filety na ustawionej na zlewie kratce z wyposażenia piekarnika i sparz skórę wrzątkiem, a następnie zdejmij szybkim, zdecydowanym ruchem.
Do pieczenia polecam wybrać słodkie i soczyste pomidorki koktajlowe z niezbyt grubą skórką, które szybko zmiękną. Rybę doprawiam gruboziarnistą solą morską, pieprzem ziołowym, papryką słodką, pieprzem cytrynowym i świeżym rozmarynem. Smak potrawy możesz modyfikować, dodając np. gotową przyprawę do ryb.
Przepis: Pieczony łosoś z pomidorkami koktajlowymi
Pieczony łosoś to potrawa, która nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 800 g łososia
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do skropienia ryby i pomidorków
- cytryna
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówŁososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 4 kawałki. Pomidorki koktajlowe oraz rozmaryn umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj pieprz ziołowy, słodką paprykę oraz pieprz cytrynowy.
- Przygotowanie do pieczeniaBlachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Pomidorki koktajlowe przełóż do niewielkiego naczynia, skrop niewielką ilością oliwy z oliwek i wymieszaj. Ułóż rybę na blaszce do pieczenia i skrop oliwą oraz posyp solą i mieszanką przypraw. Na wierzchu ryby ułóż połamane na mniejsze kawałki gałązki rozmarynu. Na blaszce ułóż też obtoczone w oliwie pomidorki koktajlowe.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blachę z rybą oraz pomidorkami. Piecz 20 minut. Przed końcem pieczenia sprawdź, czy łosoś jest odpowiednio wypieczony. Możesz to zrobić za pomocą termometru kuchennego -temperatura wewnątrz upieczonego łososia wynosi 65 stopni Celsjusza. Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to nakłuj kawałki łososia widelcem lub patyczkiem do szaszłyków i sprawdź, czy wypływający ze środka sok jest klarowny.
Wskazówka: grubsze kawałki łososia mogą wymagać nieco dłuższego pieczenia.
Jak podawać pieczonego łososia?
Pieczonego łososia podawaj na gorąco z dodatkiem ziemniaków, ryżu, kaszy, świeżego pieczywa lub grzanek. Przed podaniem skrop rybę sokiem z cytryny. Możesz również skropić upieczonego łososia oraz pomidorki koktajlowe oliwą aromatyzowaną ziołami, czosnkiem lub chili.
Czytaj też:
Na piątkowy obiad zrobiłam te pyszne placuszki. Zniknęły z talerzy jako pierwszeCzytaj też:
To prawdopodobnie najlepsza sałatka z tuńczyka, jaką kiedykolwiek jedliście. Połączenie prostych składników zachwyca