Te fenomenalne ciasteczka cynamonowe zrobisz bez foremek. Są idealnie chrupiące

Te fenomenalne ciasteczka cynamonowe zrobisz bez foremek. Są idealnie chrupiące

Dodano: 
Ciasteczka cynamonowe
Ciasteczka cynamonowe Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Nie lubisz zabawy z wykrawaniem kruchych ciasteczek? Ten przepis na ciasteczka cynamonowe jest dla ciebie. Bez foremek, bez wielokrotnego rozwałkowywania kawałków ciasta.

Te ciasteczka cynamonowe zachwycają chrupiącą skórką z cynamonu i cukru oraz delikatnym, kruchym wnętrzem. Ale jest jeszcze coś, co sprawia, że ten przepis warto zachować i wracać do niego zawsze, kiedy masz ochotę na pyszne ciasteczka, ale niekoniecznie na wykrawanie kształtów foremkami, ponowne zarabianie resztek i ponowne wałkowanie. Tu wałkuje się tylko raz, a jedyne co potrzebujesz do nadania ciastkom kształtu, to nóż.

Jak zrobić ciasteczka cynamonowe bez foremek?

Postaw na dobre składniki: masło, dobre jajko (z wolnego wybiegu lub ekologiczne) i pełnotłuste mleko. Ciasteczka wyjdą bajecznie kruche i smaczne. Ponieważ do wyrabiania ciasta używa się miękkiego masła, koniecznie schłodź je potem w lodówce, aby dało się łatwo rozwałkować.

Masło z jajkiem i cukrem możesz utrzeć przy pomocy robota kuchennego, wówczas wszystko pójdzie ekspresowo. Cały sekret polega na tym, że tych ciastek nie trzeba wykrawać, a wystarczy je pokroić w romby, używając np. okrągłego noża do pizzy.

Ważne: kiedy wyjmiesz ciasteczka z piekarnika, po jeszcze gorących przejedź ponownie nożem po naciętych śladach. Ciasteczka cynamonowe podczas pieczenia lekko się zrastają, a kiedy są gorące, można je idealnie rozdzielić.

Ciasteczka mają pyszną cynamonowo-cukrową skórkę. Warto zadbać o to, aby całe ciasto było posypane cukrem i cynamonem równomiernie. Taki cukier cynamonowy warto docisnąć lekko przed pieczeniem do ciasta (wałkiem lub dłonią).

Przepis: Ciasteczka cynamonowe

Proste ciasteczka z cynamonową skórką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
119 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajka
  • 1 stołowa łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru drobnego

do posypania:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowania ciastaMiękkie masło utrzyj z cukrem i jajkiem na jednolitą masę. Dodaj mleko i wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, szczyptą soli, dodaj do masy z masła i ugnieć. Zawiń ciasto w folię i włóż na 20-30 minut do lodówki. W tym czasie wymieszaj cynamon z cukrem.
  2. Pieczenie ciastekCiasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż na blachę. Posyp cukrem z cynamonem i lekko dognieć wałkiem. Pokrój na romby (najlepiej nożem do pizzy). Piecz 17-25 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza (ciastka powinny się ładnie zrumienić).

Jak podawać ciasteczka cynamonowe?

To ciasteczka idealne do kawy czy herbaty. Pozostaną świeże przez kilka dni bez konieczności trzymania ich w zamkniętym pojemniku. Są doskonałą, słodką przekąską, którą można zapakować do szkoły czy pracy. Takie ciasteczka, ze względu na cynamonowy smak, będą też dobrym wyborem na Boże Narodzenie.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
To najlepsze rogaliki z marmoladą. Sprawdzony przepis mam od koleżanki