To najlepsze rogaliki z marmoladą. Sprawdzony przepis mam od koleżanki

To najlepsze rogaliki z marmoladą. Sprawdzony przepis mam od koleżanki

Dodano: 
Rogaliki z marmoladą
Rogaliki z marmoladą Źródło: Shutterstock / tastyfood
Uwielbiam robić te rogaliki z marmoladą w weekendy. Każdy sięga po nie chętnie, a ich zrobienie jest naprawdę łatwe. Przepis, z którego zawsze korzystam mam od koleżanki, która jest mistrzynią w pieczeniu takich rogalików.

Moja koleżanka o imieniu Kasia piecze te rogaliki przy wielu różnych okazjach, wystawia je też na charytatywne aukcje. Zawsze rozchodzą się w mgnieniu oka i nic dziwnego: są chrupiące, mięciutkie z dużą ilością marmolady w środku. Znajoma podzieliła się tym przepisem, a ja polecam go wam z całego serca: to najlepsze rogaliki z marmoladą, jakie kiedykolwiek jedliście.

Jak zrobić rogaliki z marmoladą?

Zrobienie ciasta na rogaliki jest bardzo łatwe. Szybko się je zagniata, ale ważne jest, aby potem przez 30 minut ciasto schłodzić. To ciasto z dodatkiem drożdży, ale nie musi ono wyrastać jak większość drożdżowych ciast. Gotowe rogaliki dzięki temu (oraz dużej ilości tłuszczu i śmietany) dosłowne rozpływają się w ustach.

Do nadziewania rogalików można wykorzystać dowolną marmoladę. Ja też lubię wykorzystywać do nich domowe powidła śliwkowe. Rogaliki można także nadziewać kremem czekoladowym czy czekoladowo-orzechowym, jednak moim zdaniem, marmolada wygrywa ze wszystkimi innymi wersjami. Może to być zarówno marmolada wieloowocowa, jak i kojarzona z pączkami aromatyczna marmolada z różą.

Przepis: Rogaliki z marmoladą

Z przepisu wychodzą 64 rogaliki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
539 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 1 kubek śmietany
  • 1 kg mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 3 żółtka

dodatkowo:

  • 1 słoik marmolady
  • białko do smarowania
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj drożdże ze śmietaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę posiekaj i rozkrusz z margaryną (jak na kruszonkę). Połącz margarynę z mąką z masą z drożdżami i wyrób na jednolite ciasto. Włóż je na pół godziny do lodówki.
  2. Robienie rogalikówPodziel ciasto na 8 równych części. Każdą rozwałkuj na koło i podziel niczym pizzę na 8 części. Na każdą nakładaj porcję dżemu (na szerszą część) i zawijaj do środka.
  3. Pieczenie rogalikówUłóż gotowe rogaliki na blasze. Posmaruj białkiem, posyp cukrem i piecz ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Inne wersje rogalików z marmoladą

Te rogaliki z marmoladą są świetne na każdą okazję, także na Boże Narodzenie, więc już teraz warto zapisać ten przepis i go wypróbować. W wersji na święta rogaliki można udekorować polewą czekoladową i posypać kolorowymi posypkami ładnie wygadają, kiedy w czekoladzie zanurzone są tylko rogi ciasteczek). Aby dodać im świątecznego aromatu można cukier, którym posypuje się rogaliki przed pieczeniem wymieszać z odrobiną cynamonu. Takie rogaliki można zapakować w ozdobne pudełka czy słoiczki i wręczyć bliskim jako słodkie upominki.

Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deser
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka