Ten czekoladowy zawijas drożdżowy smakuje i wygląda obłędnie. Znika z talerzyków, nim się obejrzę

Ten czekoladowy zawijas drożdżowy smakuje i wygląda obłędnie. Znika z talerzyków, nim się obejrzę

Dodano: 
Ciasto drożdżowe z czekoladą
Ciasto drożdżowe z czekoladą Źródło:Shutterstock / Kremena Ruseva
Moje ciasto drożdżowe z czekoladą zaskakuje lekkością i zachwyca wielbicieli tradycyjnych wypieków. Sprawdź, jak zrobić ciasto z czekoladą, które nie tylko smakuje, ale także pięknie wygląda na talerzykach.

Ciasto z czekoladą to idealny wybór na co dzień i od święta. Możesz je przygotować na bazie ciasta drożdżowego lub w wersji ekspresowej z gotowym ciastem francuskim. W jednym i drugim wydaniu smakuje wyśmienicie i zachwyca efektownym wyglądem.

Ciasto z czekoladą z poniższego przepisu nazywane jest również „czekoladowym zawijasem” lub „tygryskiem”. Doskonale smakuje z nadzieniem na bazie gorzkiej lub mlecznej czekolady oraz naturalnego kakao i masła. Moja rodzina uwielbia to zawijane ciasto z czekoladą i wszyscy chętnie zajadają się nim, popijając mleko.

Jak zrobić efektowne ciasto z czekoladą?

Moja drożdżówka z czekoladą zyskuje nietypowy wygląd dzięki odpowiedniemu zwinięciu ciasta przed pieczeniem. Jednak zanim to zrobisz, musisz przygotować ciasto. Wypieki drożdżowe wymagają nieco pracy oraz cierpliwości, ale ich smak wynagradza cały trud. Ciasto drożdżowe musi zostać dobrze wyrobione oraz potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Jeżeli chcesz upiec lekkie, puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, musisz przestrzegać kilku zasad, o których piszę poniżej.

Po pierwsze i najważniejsze – składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij jajka i świeże drożdże z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia. Ponadto robiąc ciasto ze świeżymi drożdżami, musisz przygotować rozczyn na bazie ciepłego mleka. Temperatura mleka nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. Do rozczynu trzeba również dodać cukier, który sprawia, że drożdże wytwarzają spulchniający ciasto dwutlenek węgla.

Puszyste ciasto drożdżowe możesz wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto wyrabiane robotem jest gotowe po około 8 minutach. Jeżeli chcesz wyrobić ciasto ręcznie, musisz poświęcić na tę czynność około 15 minut. Podczas przygotowywania wypieków z ciastem drożdżowym trzeba zadbać o odpowiednią temperaturę otoczenia. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu. Nie można narażać go na nagłe zmiany temperatury i przeciągi. W czasie wyrastania ciasta, które trwa łącznie 90 minut, dwukrotnie odpowietrzam ciasto, ugniatając je dłonią, żeby uwolnić nadmiar dwutlenku węgla. Po odpowietrzeniu ciasto ponownie wyrasta i jest bardzo puszyste.

Przepis: Ciasto drożdżowe z czekoladą

Połączenie delikatnego ciasta drożdżowego oraz aksamitnej czekolady to duet idealny.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 45 min.
Liczba porcji
12

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól

Na nadzienie:

  • 2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • 1 duże jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuŚwieże drożdże (o temperaturze pokojowej) pokrusz i przełóż do miski. Utrzyj drożdże z cukrem. Do roztartych z cukrem drożdży dodaj letnie mleko oraz 3-4 łyżki mąki pszennej. Mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści i nie będzie grudek mąki. Gotowy rozczyn przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Rozczyn powinien dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Jeżeli rozczyn nie wyrósł, to musisz przygotować kolejną porcję z innych drożdży. Porada: do ciasta drożdżowego możesz również użyć drożdży suchych. Suchych drożdży nie musisz ucierać z cukrem. Żeby przygotować rozczyn z suchych drożdży, wystarczy dodać je do miski i wymieszać z letnim mlekiem, cukrem i mąką pszenną, a następnie pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Jeżeli przechowujesz mąkę w chłodnej spiżarni, to wcześniej ogrzej ją do temperatury pokojowej (możesz wstawić mąkę na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika). Dodaj do mąki szczyptę soli, 2 żółtka, ekstrakt waniliowy i miękkie masło (masło możesz wcześniej roztopić i ostudzić).
  3. Dodanie rozczynuDodaj wyrośnięty rozczyn do pozostałych składników ciasta i wymieszaj łyżką.
  4. Wyrabianie ciastaWyrób składniki na ciasto drożdżowe ręcznie lub robotem kuchennym. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto jest elastyczne i lekko klejące.
  5. WyrastanieZ wyrobionego ciasta drożdżowego uformuj kulę. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie 30 minut odpowietrz ciasto, ugniatając je dłonią, przykryj miskę i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Czynność powtórz po upływie kolejnych 30 minut. Ciasto drożdżowe jest gotowe do wałkowania, gdy podwoi swoją objętość.
  6. Przygotowanie nadzieniaW niewielkim garnku zagotuj wodę. Zmniejsz moc palnika (woda powinna delikatnie wrzeć) i ustaw na garnku odporną na działanie wysokiej temperatury szklaną lub metalową miskę. Dno miski nie powinno dotykać powierzchni wody. Do miski dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, wyłącz grzanie, dodaj śmietankę kremówkę (opcjonalnie) i wymieszaj.
  7. Wałkowanie i nadziewanieWyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na delikatnie posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25x50 cm. Na cieście drożdżowym rozsmaruj roztopioną czekoladę, pozostawiając około 2 cm odstęp od krótszych boków.
  8. Zwijanie ciastaPosmarowane czekoladą ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku. Przekrój zwinięty rulon na pół i ułóż dwie połówki obok siebie, a następnie je skręć. Możesz również upiec ciasto bez skręcania w dwóch foremkach keksówkach. Gotowe ciasto z czekoladą przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x11 cm, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  9. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i piecz około 50 minut.

Upieczone ciasto z czekoladą wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Jak zrobić ciasto z czekoladą w wersji ekspresowej?

Domowe ciasto drożdżowe możesz zastąpić gotowym ciastem francuskim. W tej wersji ciasto z czekoladą zachwyca nie tylko smakiem, ale także chrupkością. Żeby je przygotować, wystarczy zimne ciasto francuskie posmarować nadzieniem i zwinąć zgodnie z powyższymi wskazówkami, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to około 30 minut.

Inne wersje nadzienia do zawijasa drożdżowego

Z powyższego przepisu na ciasto drożdżowe możesz również przygotować inne wypieki np. ciasto z kremem czekoladowo-orzechowym, ciasto z cynamonem, ciasto z mielonymi orzechami i miodem, ciasto z białą czekoladą, ciasto z kremem pistacjowym, ciasto z makiem, a także ciasto z marmoladą lub owocami.

Czytaj też:
Łączę zdrowe płatki z bananami i piekę pyszne ciasto bez cukru. Zajadam je nawet na diecie
Czytaj też:
Te babeczki z truskawkami robię szybko i bez miksera. Znikają nim zdążą wystygnąć