Znajoma cukierniczka dała mi przepis na aksamitny krem cytrynowy. Jest prosty, a robię z niego cuda

Znajoma cukierniczka dała mi przepis na aksamitny krem cytrynowy. Jest prosty, a robię z niego cuda

Dodano: 
Krem cytrynowy
Krem cytrynowy Źródło: Shutterstock / New Africa
Krem cytrynowy o słodko-kwaśnym smaku i wyrazistym aromacie cytrusów to idealny dodatek do różnych wypieków i deserów w pucharkach. Zapraszam po sprawdzony przepis na lemon curd.

Domową wersję kremu cytrynowego, który Anglicy nazywają lemon crud, przygotujesz bez wielkiego wysiłku w około 35 minut. Co więcej, własnoręczne zrobienie kremu cytrynowego pozwala sporo zaoszczędzić – w sklepie za niewielki słoiczek oryginalnego lemon curd z naturalnym składem zapłacisz około 40 zł, więc do dzieła.

Jak przygotować aksamitny krem cytrynowy lemon curd?

Przygotowanie kremu cytrynowego lemon curd nie wymaga szczególnych umiejętności. Sekretem smaku tego aksamitnego, słodko-kwaśnego kremu są wysokiej jakości składniki. Często błędem jest wybór najtańszych cytryn, które mają chemiczny posmak. Unikam zakupu małych, okrągłych cytryn z cienką skórką, na której widoczna jest lśniąca warstwa wosku. Wybieram twarde, średniej wielkości i sprężyste cytryny o jasnożółtym kolorze i orzeźwiającym, naturalnym zapachu. Polecam mieć w zapasie 1-2 cytryny, bo może się okazać, że z 4 sztuk nie wyciśniesz odpowiedniej ilości soku (200 ml).

Porada: podczas ścierania skórki z cytryny uważaj, żeby nie zetrzeć białej błony, która znajduje się pod żółtą warstwą, bo krem będzie miał gorzkawy posmak.

Aksamitny krem cytrynowy robię na parze, w szklanej misce, ale możesz również zrobić go w emaliowanym garnku z grubym dnem. Ważne: kontakt soku z cytryny ze stalą nierdzewną może spowodować, że krem będzie miał metaliczny posmak. Do przygotowania lemon curd nie nadają się naczynia aluminiowe! Robiąc krem w garnku, ustaw naczynie na najmniejszym palniku. Podczas gotowania masa powinna jedynie delikatnie bulgotać.

Lemon curd wymaga dość długiego podgrzewania, zanim zyska odpowiednią konsystencję. Jeżeli po 30 minutach krem nadal jest rzadki, to możesz go zagęścić 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej – posyp składniki skrobią, wymieszaj i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje.

Jeżeli chcesz, żeby cytrynowy krem do deserów miał idealnie gładką konsystencję, to przetrzyj go przez drobne sitko. Przetarcie kremu pozwoli również uratować lemon curd, w którym powstały grudki.

Przepis: Aksamitny krem cytrynowy

Krem cytrynowy, czyli lemon curd to tradycyjny angielski dodatek do deserów.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Angielska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 4 średnie cytryny
  • 4 średnie jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 140 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCytryny wyszoruj miękką szczoteczką, sparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z 1-2 cytryn. Możesz również przygotować krem cytrynowy bez dodatku skórki. Odmierz potrzebną ilość cukru. Jajka wybij do miseczki i roztrzep je rózgą kuchenną. Masło pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotowanie na parzeW garnku zagotuj wodę i ustaw minimalną moc palnika, żeby jedynie delikatnie wrzała. W misce umieść cukier, jajka, sok i skórkę z cytryny oraz masło. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna ustawionej na garnku miski) i cały czas mieszając rózgą kuchenną, ogrzewaj składniki. Po kilku minutach mieszania składniki się połączą, tworząc jednolitą masę. Podgrzewaj krem cytrynowy, cały czas mieszając, do momentu, aż zyska konsystencję gęstego budyniu.

Do czego wykorzystać aksamitny krem cytrynowy?

Aksamitny krem cytrynowy to idealny dodatek do tortów, którym możesz posmarować blaty przed nałożeniem kremu maślanego, śmietanowego lub budyniowego oraz wykorzystać jako polewę. Lemon curd świetnie sprawdzi się również jako:

  • nadzienie do tarty, mazurka, kruchych ciasteczek, rogalików, babeczek, ptysiów oraz pączków,
  • składnik kremów na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone,
  • dodatek do deserów w pucharkach np. do włoskiej panna cotty,
  • składnik domowych lodów oraz dodatek do lodowych deserów,
  • nadzienie i dodatek do naleśników oraz pancakes,
  • aromatyczny dodatek do ciast np. ciasta ucieranego i biszkoptu,
  • dekoracja różnych wypieków np. bezy i babeczek,
  • smarowidło do chałki, maślanych bułeczek i tostów.

Czytaj też:
Mój krem budyniowy zawsze wychodzi idealnie gęsty. To prosty przepis na smaczny dodatek do tortów i babeczek
Czytaj też:
Biszkopt z 2 torebek budyniu to moje odkrycie. Ma doskonały smak i nie opada