Te ekspresowe łódeczki to pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Wystarczą dwa składniki

Te ekspresowe łódeczki to pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Wystarczą dwa składniki

Dodano: 
Łódeczki z awokado
Łódeczki z awokado Źródło: Shutterstock / Lisa Top
Awokado pieczone z jajkiem to niebanalny pomysł na ciepłe śniadanie. Jest ono łatwe do zrobienia, a smakuje świetnie i syci na długo.

Awokado i jajko to jedno z najsmaczniejszych połączeń. Czy to na kanapkach, czy to w sałatkach, czy w pysznych pastach do smarowania. My dziś proponujemy coś zupełnie innego: łódeczki z awokado na ciepło, czyli awokado pieczone z jajkiem.

Jak zrobić awokado pieczone z jajkiem?

Te łódeczki z awokado są proste do zrobienia, a same przygotowania zajmą dosłownie kilka minut. Najpierw trzeba rozpołowić awokado (nie ściągaj z nich skórki) i wyjąć pestkę ze środka. Najłatwiej zrobić to uderzając ostrzem noża w pestkę tak, aby się delikatnie w nią wbiło, potem poruszać, a pestka powinna wyjść łatwo.

Jajka wbija się we wgłębienia po pestkach. I tu są różne szkoły. Można wykorzystać małe jajka lub nawet jajka przepiórcze. Można odlać część białka, jeśli jaja są zbyt duże, a można też wydrążyć część miąższu i zrobić miejsce nawet dla jajek w większym rozmiarze.

Przepis: Łódeczki z awokado i jajka

Pomysł na awokado na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
322 w każdej porcji

Składniki

  • 2 awokado
  • 4 małe jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie awokadoAwokado przekrój na połówki, wyjmij pestki, a we wgłębienie wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem, ułóż w folii aluminiowej tak, aby jajko się nie wylało.
  2. Pieczenie awokadoPiecz łódeczki z awokado ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać łódeczki z awokado i jajka?

Awokado pieczone z jajkiem można podać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jeden z najprostszych i naszym zdaniem najsmaczniejszych, to posypanie gorących łódeczek z awokado posiekaną drobno kolendrą i skropienie odrobiną soku z limonki. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, posyp awokado płatkami chili.

Takie awokado można też udekorować tartym żółtym serem, kawałkami synki czy zrumienionego na patelni boczku, można podać z kilkoma łyżkami serka wiejskiego lub dobrego twarogu, serem burrata lub mozzarella i oczywiście różnego rodzaju grzankami czy tostami.

Mięciutkie awokado z jajkiem można wyjadać łyżką z łódeczki, którą tworzy łupinka. Takie awokado można też wyłożyć na chrupiącą grzankę i wszystko razem rozsmarować. Aby danie ładnie wyglądało i było jeszcze zdrowsze, można gorące łódeczki ułożyć na liściach rukoli lub szpinaku.

Czytaj też:
Po tym śniadaniu nikt nie jest głodny aż do obiadu. Przepis mam od znajomego kucharza
Czytaj też:
Taką sałatkę śniadaniową uwielbiam jeść o każdej porze roku. Robię ją w kilka minut i zdrowo zaczynam dzień