Rozgrzewające, pikantne i przede wszystkim: bardzo, bardzo sycące. Takie są meksykańskie jajka po farmersku. Oryginalnie to danie nazywa się huevos rancheros i to nic innego, jak jajka w pikantnym sosie i dużą ilością żółtego sera. Ten przepis pokazał mi kucharz Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie swoją szkołę gotowania. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, a sezon jesienno-zimowy jest moi zdaniem idealny na takie dania.
Jak zrobić jajka po farmersku?
W Meksyku do potrawy dodaje się sporo ostrych papryczek, w przypadku polskiego podniebienia lepiej je jednak potraktować jako przyprawę i dostosować ostrość do własnych upodobań. Ostre papryczki chipotle w sosie (w puszkach) podaję jako składnik opcjonalny, ale jeśli macie możliwość je kupić (są zwykle dostępne na półkach z kuchniami świata), bardzo polecam. Leszek Wodnicki polecił, aby dodania wybrać ser mild cheddar, który ma lekkosłodki smak, ale możesz wykorzystać również inny żółty ser, który dobrze się topi pod wpływem temperatury.
Przepis: Jajka farmerskie
Sycące śniadanie w stylu meksykańskim
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 228 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka z wolnego wybiegu
- 80 g startego sera cheddar
Sos rancheros:
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej
opcjonalnie:
- 1/2 łyżki papryczki chipotle w sosie adobo
Sposób przygotowania
- Robienie sosuNa patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Smaż ok. 3 minut. Następnie dodaj pomidory i papryczkę chipolte razem z sosem. Dopraw solą, pieprzem i wędzona papryką. Gotuj na małym ogniu, aż sos się zredukuje – około 20 minut.
- Dodawanie jajek i sera
Jajka po farmersku – te dodatki są obowiązkowe
Jak jeść jajka po farmersku? Kluczem są dodatki, które łagodzą ostrość. Meksykanie nie wyobrażają sobie jajek po farmersku bez łyżki kwaśnej śmietany na talerzu.
Ale nie tylko śmietanę się do nich dodaje. Obok gorącego sosu z jajkami i roztopionym cheddarem połóż także plasterki awokado, posyp wszystko świeżą, posiekaną kolendrą i koniecznie skrop sokiem z limonki. Do dania możesz również zaserwować tortillę. Tak podane jajka po farmersku wyglądają pięknie i smakują wprost obłędnie. Ja uważam, że te dodatki są obowiązkowe, bo to one sprawiają, że danie jest jedyne w swoim rodzaju i rzeczywiście czuje się jego meksykański charakter.
Czytaj też:
Do smażenia pieczarek zawsze dodaję dwa składniki. Ten patent podejrzałam u znajomego kucharzaCzytaj też:
Taką sałatkę śniadaniową uwielbiam jeść o każdej porze roku. Robię ją w kilka minut i zdrowo zaczynam dzień