Po tym śniadaniu nikt nie jest głodny aż do obiadu. Przepis mam od znajomego kucharza

Po tym śniadaniu nikt nie jest głodny aż do obiadu. Przepis mam od znajomego kucharza

Dodano: 
Śniadanie farmerskie
Śniadanie farmerskie Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
To najbardziej sycące śniadanie, jakie znam. Jajka farmerskie nazywane są czasem meksykańską szakszuką, a przepis na nie, dostałam od znajomego kucharza.

Rozgrzewające, pikantne i przede wszystkim: bardzo, bardzo sycące. Takie są meksykańskie jajka po farmersku. Oryginalnie to danie nazywa się huevos rancheros i to nic innego, jak jajka w pikantnym sosie i dużą ilością żółtego sera. Ten przepis pokazał mi kucharz Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie swoją szkołę gotowania. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, a sezon jesienno-zimowy jest moi zdaniem idealny na takie dania.

Jak zrobić jajka po farmersku?

W Meksyku do potrawy dodaje się sporo ostrych papryczek, w przypadku polskiego podniebienia lepiej je jednak potraktować jako przyprawę i dostosować ostrość do własnych upodobań. Ostre papryczki chipotle w sosie (w puszkach) podaję jako składnik opcjonalny, ale jeśli macie możliwość je kupić (są zwykle dostępne na półkach z kuchniami świata), bardzo polecam. Leszek Wodnicki polecił, aby dodania wybrać ser mild cheddar, który ma lekkosłodki smak, ale możesz wykorzystać również inny żółty ser, który dobrze się topi pod wpływem temperatury.

Przepis: Jajka farmerskie

Sycące śniadanie w stylu meksykańskim

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
228 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • 80 g startego sera cheddar

Sos rancheros:

  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

opcjonalnie:

  • 1/2 łyżki papryczki chipotle w sosie adobo

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosuNa patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i papryczkę chili. Smaż ok. 3 minut. Następnie dodaj pomidory i papryczkę chipolte razem z sosem. Dopraw solą, pieprzem i wędzona papryką. Gotuj na małym ogniu, aż sos się zredukuje – około 20 minut.
  2. Dodawanie jajek i sera
    Dodawanie jajek i sera
    Zrób wgłębienia w sosie, niczym miseczki, i do każdego wbij jajko. Jajka potrzebują chwili, aby białko się ścięło. Nie przykrywaj patelni pokrywką na tym etapie. Kiedy białko się zetnie, posyp wszystko cheddarem i przykryj patelnię na 3 minuty, żeby ser się roztopił.

Jajka po farmersku – te dodatki są obowiązkowe

Jak jeść jajka po farmersku? Kluczem są dodatki, które łagodzą ostrość. Meksykanie nie wyobrażają sobie jajek po farmersku bez łyżki kwaśnej śmietany na talerzu.

Ale nie tylko śmietanę się do nich dodaje. Obok gorącego sosu z jajkami i roztopionym cheddarem połóż także plasterki awokado, posyp wszystko świeżą, posiekaną kolendrą i koniecznie skrop sokiem z limonki. Do dania możesz również zaserwować tortillę. Tak podane jajka po farmersku wyglądają pięknie i smakują wprost obłędnie. Ja uważam, że te dodatki są obowiązkowe, bo to one sprawiają, że danie jest jedyne w swoim rodzaju i rzeczywiście czuje się jego meksykański charakter.

Czytaj też:
Do smażenia pieczarek zawsze dodaję dwa składniki. Ten patent podejrzałam u znajomego kucharza
Czytaj też:
Taką sałatkę śniadaniową uwielbiam jeść o każdej porze roku. Robię ją w kilka minut i zdrowo zaczynam dzień

Źródło: smaki.pl, odzywianie.wprost.pl