Sałatka z awokado to lekkie, ale jednocześnie bardzo pożywne i wartościowe śniadanie. Można ją jeść z kromką dobrego pieczywa czy grzanką, ale jest też wystarczającym posiłkiem sama w sobie. Taka sałatka śniadaniowa doskonale się też nadaje do tego, aby spakować ją do pracy. Zrobienie całości jest proste i szybkie.
Jak zrobić sałatkę śniadaniową z awokado?
Sałatka śniadaniowa z tego przepisu to proste składniki: awokado, jajko, szpinak i pomidorki. Ja zawsze obowiązkowo dorzucam do niej kiełki lub mikroliście (idealne będą młode pędy groszku cukrowego – jak na zdjęciu). Często, aby oszczędzić czas w porannym zabieganiu, jajka gotuję wieczorem i wtedy zrobienie pysznej i zdrowej sałatki zajmuje nie więcej niż 5 minut.
W przepisie podaję jako dodatek oliwę z oliwek, ale często też wykorzystuję inne zdrowe oleje, np. olej z czarnuszki albo wyrazisty w smaku olej lniany.
Przepis: Sałatka śniadaniowa z awokado
Prosta i zdrowa sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 205
Składniki
- 1 szklanka szpinaku baby
- 1/2 awokado
- 4 pomidorki cherry
- 1 ugotowane jajko
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
dodatkowo:
- dowolne kiełki lub mikroliście do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówAwokado pokrój na plasterki, pomidorki i jajko na połówki.
- Robienie sałatkiUłóż wszystkie produkty na talerzu, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem, posyp sezamem i udekoruj kiełkami.
Inne pomysły na sałatkę z awokado na śniadanie
Przepis na sałatkę z awokado można modyfikować na wiele sposobów. Można zmieniać np. sam sposób podania jajka: może to być jajko w koszulce albo jajko sadzone. Zamiast szpinaku można dodać rukolę, roszponkę lub miks sałat.
Do sałatki świetnie będzie pasować także dodatek serów, np. greckiej fety lub polskich serów podpuszczkowych. Jeśli lubisz sałatki z mięsnymi lub rybnymi dodatkami, dorzuć na talerz kawałki wędzonego łososia albo makreli, kawałki tuńczyka z puszki, pokrojoną w kawałki pieczoną czy gotowaną pierś z kurczaka. Można też dodać kawałki szynki lub innej, dobrej wędliny.
Sałatkę zawsze warto posypać czymś chrupiącym. Mogą to być np. prażone orzechy włoskie, pestki słonecznika, orzechy pistacjowe lub piniowe, pestki dyni albo uprażone na złoto płatki migdałów.
Czytaj też:
To jeden z najzdrowszych napojów do śniadania. Kiedyś piliśmy go często, dziś jest trochę zapomnianyCzytaj też:
Tę sałatkę ryżową zaczęłam robić nieco inaczej. Teraz dorzucam do niej pożywny składnik