Kroję filet z kurczaka i duszę z kilkoma dodatkami. Nie tylko Węgrzy zajadają się tym daniem

Kroję filet z kurczaka i duszę z kilkoma dodatkami. Nie tylko Węgrzy zajadają się tym daniem

Dodano: 
Paprykarz z kurczaka
Paprykarz z kurczaka Źródło: Shutterstock / nesavinov
Do niedawna filet z piersi kurczaka tylko piekłam lub smażyłam. Jakiś czas temu odkryłam jednak w książce z kuchnią węgierską danie, które podbiło podniebienia mojej rodziny. Jest to przepyszna wersja kurczaka duszonego w sosie.

Jak najczęściej przyrządzacie filet z piersi kurczaka? Mogę się założyć, że zazwyczaj go smażycie lub pieczecie. To delikatne mięso doskonale smakuje w obu tych wersjach. Jednak kurczak duszony w sosie paprykowym to prawdziwe niebo w gębie. Jest delikatny, pełen smaku i doskonale nadaje się do odgrzewania. Moja rodzina od razu pokochała to węgierskie danie.

Z jakiego mięsa kurczaka najlepszy jest paprykarz?

Ja paprykarz z kurczaka najczęściej robię z fileta z piersi z kurczaka. To dlatego, że mięso to jest delikatne, a ponieważ nie zawiera żadnych kości, ani chrząstek, zjada się je z wielką przyjemnością. Jeśli jednak ktoś woli mięso o bardziej wyrazistym smaku, może sięgnąć po uda lub pałki z kurczaka. Przy okazji zawierają one nieco więcej tłuszczu, więc są też bardziej kaloryczne.

Jak zrobić paprykarz z fileta z piersi z kurczaka?

Przygotowanie paprykarza z fileta z piersi z kurczaka jest bardzo proste. Trzeba bowiem tylko podsmażyć warzywa, dodać do nich kawałki mięsa i całość dusić z dodatkiem bulionu, aż mięso będzie miękkie i powstanie aksamitny sos.

Przepis: Paprykarz z filetem z kurczaka

Kawałki fileta z piersi z kurczaka duszone w sosie paprykowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
345 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g fileta z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 średnia zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody
  • 100 g śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie cebuli i czosnkuNa głębokiej patelni rozgrzej olej lub smalec. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się miękka i lekko zeszklona. Dodaj posiekany czosnek i smaż minutę, uważając, aby się nie przypalił. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj paprykę mieloną słodką i ostrą, wymieszaj.
  2. Dodawanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Dodaj go na patelnię, wymieszaj. Dodaj pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Duszenie składnikówNa patelnię wlej gorący bulion lub wodę. Patelnię przykryj i gotuj całość ok. 30 minut na małym ogniu. Co jakiś czas potrawę zamieszaj, by składniki nie przypaliły się. Śmietanę wymieszaj z mąką, rozprowadź częścią gorącego sosu. Całość wlej na patelnię, wymieszaj, gotuj 5 minut, aż sos zgęstnieje. Potrawę dopraw solą i pieprzem.

Paprykarz z kurczaka – kilka wskazówek

Spójrzcie, na co należy zwrócić uwagę, by paprykarz wyszedł smaczny.

  • Smaczny paprykarz powinien mieć kremowy, paprykowy sos i delikatne mięso. Warto więc najpierw poddusić same warzywa, a potem dodać do nich filet z piersi z kurczaka, bo nie wymaga on długiej obróbki termicznej.
  • By śmietana, którą zaprawia się paprykarz, nie zwarzyła się, warto wcześniej zahartować ją częścią gorącego sosu.
  • Paprykarz należy podawać na ciepło. Najsmaczniejszy jest z węgierskimi kluskami nokedli lub galuska, ewentualnie z makaronem lub ryżem. Można go też jednak podać z ziemniakami.

Czytaj też:
Te roladki z piersi z kurczaka to popisowe danie mojego męża. Robi je nawet w tygodniu
Czytaj też:
Te filety z piersi kurczaka dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest delikatny, aromatyczny sos