Te filety z piersi kurczaka dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest delikatny, aromatyczny sos

Te filety z piersi kurczaka dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest delikatny, aromatyczny sos

Dodano: 
Piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka Źródło: Shutterstock / Maria_Usp
Filety z piersi kurczaka to lubiane przez Polaków mięso. Przyrządza je się szybko, jest zdrowsze niż czerwone mięsa i idealnie pasuje do obiadu. My dziś proponujemy, aby przyrządzić je w aromatycznym sosie na bazie śmietany i ziół.

Te filety z piersi kurczaka są idealnie miękkie i pełne smaku. Wszystko za sprawą aromatycznych ziół oraz śmietany, która łączy wszystkie smaki. Takie mięso w sosie jest idealne na obiad.

Jak zrobić filety z kurczaka w śmietanie?

Do zrobienia sosu najlepiej wykorzystać słodką śmietanę kremówkę. Wówczas sos będzie delikatny i kremowy, jednak, jeśli akurat nie masz śmietany 30%, możesz zrobić sos na śmietanie 18%. Takie również będzie dobry.

W zależności od tego, jak duże kawałki kurczaka chcesz mieć, tak długo należy dusić mięso w śmietanie. Jeśli zależy ci na czasie, możesz kawałki mięsa pokroić na cienkie plastry bądź w kostkę, ale można też dusić całe piersi z kurczaka (wówczas koniecznie należy sprawdzić przed podaniem, czy mięso nie jest surowe w środku).

Przepis: Piersi z kurczaka w śmietanie

Pomysł na prosty obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
514 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 400 ml śmietany
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zimnego masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kurczakaFilety z kurczaka pokrój na cieńsze płaty. Dopraw solą, kolorowym pieprzem i oregano. W rondlu rozgrzej oliwę i smaż krótko filety z obu stron. Dodaj zimne masło, świeże zioła, posiekany czosnek i smaż, aż masło się rozpuści.
  2. Duszenie mięsaZalej mięso śmietaną i duś do miękkości. Dopraw solą.

Gotowe filety z piersi z kurczaka w śmietanie można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub ulubioną kaszą. To danie, które można podać również jako kolację z kromką dobrego pieczywa (najlepiej chrupiącą grzanką).

Inne pomysły na piersi z kurczaka w śmietanie

Przepis możesz modyfikować, dodając do dania swoje ulubione składniki. Do gotowego sosu można np. dodać świeżą natkę pietruszki lub posiekany koperek. Będą tu pasowały także kapary, które nadadzą sosowi wyrazistości.

Na bazie tego przepisu możesz zrobić kurczaka w śmietanie z warzywami. Na pierwszym etapie (do smażenia) dorzuć na patelnię także warzywa. Mogą to być brokuły, kalafior, marchewka, seler naciowy czy kolorowa papryka.

Do tego sosu świetnie pasują także sery. Można dorzucić do niego podczas duszenia sery pleśniowe, wyraziste żółte sery, ale też sery typu słona feta (wówczas jednak należy próbować sosu przed soleniem). Do sosu można dodać również grzyby: zarówno leśne (np. kurki lub borowiki) jak i pieczarki.

Czytaj też:
Wujek pokazał mi, jak zamienić żołądki w pyszny gulasz. Kluczem tego taniego dania jest przyprawa
Czytaj też:
Delikatne mięso wkładam do aromatycznej mieszanki. Po upieczeniu smakuje, że palce lizać

Źródło: smaki.pl