Większość mężczyzn uwielbia mięso z dużym dodatkiem sosu. Jednak mój mąż podpatrzył kiedyś w programie kulinarnym, jak zrobić roladki z piersi z kurczaka i często nas nimi raczy. Ku mojej wielkiej radości, bo choć raz w tygodniu wyręcza mnie z przygotowania posiłku dla całej rodziny. Lubię je też dlatego, że są bardzo smaczne. A ich przygotowanie nie jest pracochłonne, bo mąż zwykle robi je w czwartek, gdy wraca nieco wcześniej z pracy.
Czym napełnić roladki z piersi z kurczaka?
Pierś z kurczaka to bardzo delikatne mięso i jeśli chodzi o strukturę i o jego smak. Dlatego bardzo dobrze komponuje się w różnymi dodatkami. Można je więc nadziać np. plastrami sera i wędzonego boczku, słupkami kilku warzyw, podduszonymi pieczarkami czy warzywami i serem. Mój mąż zwykle robi roladki z piersi z kurczaka z dodatkiem szpinaku i sera pleśniowego. I muszę przyznać, że to bardzo smaczne połączenie.
Jak zrobić roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem?
Mój mąż roladki z piersi z kurczaka robi ekspresowo. Przekrawa tylko filety na cieńsze płaty i lekko je rozbija. Potem kładzie na nich sparzony szpinak oraz plasterki sera i czosnku, całość roluje i spina wykałaczkami. Następnie roladki trafiają do piekarnika.
Przepis: Roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem
Pieczone roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 300 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 200 g sera brie lub camembert
- bazylia
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą z nich przekrój na dwa płaty, lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą, pieprzem i bazylią.
- Przygotowanie dodatkówSzpinak opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, by stracił elastyczność. Dokładnie go osącz, wystudź. Ser camembert pokrój w plasterki, podobnie, jak obrane ząbki czosnku.
- Formowanie roladekNa każdy płat mięsa wyłóż trochę szpinaku, kilka plasterków czosnku i 2 plasterki sera. Farsz oprósz solą i pieprzem. Zwiń roladki, zepnij je wykałaczkami.
- Pieczenie roladekRoladki z piersi z kurczaka ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Skrop je olejem, naczynie przykryj. Roladki piecz 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Roladki z piersi z kurczaka z patelni
Roladki z piersi z kurczaka można też przyrządzić na patelni. Najpierw należy je zrumienić na nieco mocniejszym ogniu, a potem zmniejszyć płomień pod patelnią i smażyć je jeszcze kilka minut. Roladki co jakiś czas trzeba obrócić, by równomiernie się usmażyły. Tak przygotowane danie będzie kusiło złocistym kolorem.
Czytaj też:
Te filety z piersi kurczaka dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest delikatny, aromatyczny sosCzytaj też:
Smaruję piersi z kurczaka prostą marynatą i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam