Te smakowite kluski biją na głowę tradycyjne leniwe. Robię je z dodatkiem 3 zdrowych produktów

Te smakowite kluski biją na głowę tradycyjne leniwe. Robię je z dodatkiem 3 zdrowych produktów

Dodano: 
Kluski leniwe bez twarogu
Kluski leniwe bez twarogu Źródło: Shutterstock / Katya123ua
Kluski leniwe i nie tylko one często goszczą na naszych stołach. Mój przepis z dodatkiem trzech zdrowych składników zaskoczy cię jednak prostotą i znakomitym smakiem. Polecam spróbować.

Proste i pyszne kluski mogą powstać z wielu składników. Klasyczne leniwe wymagają użycia twarogu. Ostatnio jednak spróbowałam przepisu w którym nie ma nabiału. Zamiast niego w masie lądują płatki owsiane i mąka z ciecierzycy. Te produkty obfitują w roślinne białko i choćby z tego względu warto je włączyć do diety. Przygotowanie klusek z ich udziałem jest banalne, więc jeśli nie masz pomysłu na smaczny i szybki posiłek polecam spróbować. Te nietuzinkowe leniwe na pewno cię zachwycą.

Jak zrobić proste kluski leniwe bez twarogu?

Masę na te znakomite kluski wykonasz w 5-10 minut. Spoiwem tutaj są dojrzałe banany, które musisz rozgnieść i połączyć ze zmielonymi płatkami owsianymi oraz mąką z ciecierzycy. To właśnie trzy zdrowe produkty, które wykorzystuję. Do masy dodaję jeszcze jajko oraz cukier, by miała odpowiedni smak oraz konsystencję, ale i bez nich powinno się udać. Formowanie i gotowanie takich leniwych to już bułka z masłem. To, co spróbujesz?

Przepis: Kluski leniwe bez twarogu

Pyszne kluski z dodatkiem trzech zdrowych produktów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
431 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże banany
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPłatki owsiane zmiel na drobny proszek. Banany obierz, przenieś do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Sporządzanie masy na kluskiBananową papkę wymieszaj z proszkiem z płatków owsianych, mąką z ciecierzycy i szczyptą soli. Wbij jajko. Wymieszaj i posłodź masę. Odstaw ją na kwadrans.
  3. Gotowanie nietypowych leniwychW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, gdy zawrze. Za pomocą łyżki formuj zgrabne kluski i gotuj je przez 5-8 minut. Wyjmij, dokładnie otrząsając z płynu.

Jak podawać nietypowe leniwe?

Proste danie z udziałem zdrowych produktów serwuj bez udziwnień. Dobrym dodatkiem będą owocowe konfitury. Jeśli nie wykluczasz nabiału, kluski możesz podać też z jogurtem naturalnym. Polane podsmażoną na maśle bułką tartą też są znakomite. Osobiście najbardziej lubię zrumienić je na odrobinie oleju z dodatkiem cynamonu lub kardamonu. Pachną wtedy tak dobrze, że aż ślinka cieknie.

Wskazówki dotyczące klusek leniwych bez twarogu

Jeśli masę wzbogacisz o sok z cytryny – który zamaskuje trochę słodycz banana – możesz podać to proste danie w wersji wytrawnej. Wtedy jako dodatek sprawdzą się np. duszone lub grillowane warzywa, sos grzybowy albo nawet prosty mięsny gulasz. Do sproszkowania płatków owsianych potrzeba dobrego blendera kielichowego. Jeśli nim nie dysponujesz, zastąp płatki mąką owsianą. Potrzebna będzie podobna ilość produktu.

Czytaj też:
Zagniatam ciasto i wciskam w nie kawałki owoców. Te słodkie kluski są przebojem w moim domu
Czytaj też:
Raz, dwa mieszam gęste ciasto i gotuję kluski. Smakują obłędnie z sosem z powideł