Kurczak marynowany wraz z warzywami to mój niezawodny patent na szybki obiad dla całej rodziny. Dzięki prostej kompozycji kilku produktów, które zawsze mam w kuchni, niemal bez wysiłku robię danie tak smaczne, że bliscy je wręcz pochłaniają. Ten przepis to stały element mojego kulinarnego repertuaru. Zachęcam do spróbowania, bo smak jest taki, że palce lizać.
Jak zrobić pysznego kurczaka marynowanego z warzywami?
Soczyste mięso z warzywami robię bardzo sprawnie. Po prostu łączę ze sobą składniki marynaty i smaruję nimi starannie kurczaka oraz dodatki – u mnie to kabaczek, bakłażan i pomidory. W mieszance wykorzystuję jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy i dwa rodzaje papryki w proszku. Dla efektu odświeżenia wrzucam też trochę natki pietruszki. Po upieczeniu potrawa zachwyca delikatnością i bogatym smakiem.
Przepis: Kurczak marynowany z warzywami
Szybki obiad, który zachwyci smakiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 451 w każdej porcji
Składniki
Na kurczaka:
- 4 filety z kurczaka
- 1 kabaczek
- 1 bakłażan
- 4 większe pomidory
- pieprz
- sól
Na marynatę:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKurczaka oczyść, delikatnie rozbij lub potnij na mniejsze kawałki, jeśli filety są grubsze. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Składniki oprósz solą oraz pieprzem.
- Robienie marynatyW miseczce połącz jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy oraz obie papryki w proszku. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Dopraw sola i pieprzem, a następnie tak przygotowaną marynatą natrzyj składniki dania. Odstaw na minimum 15-20 minut.
- Pieczenie kurczaka marynowanego z warzywamiPokryte marynatą mięso i warzywa ułóż na blasze zabezpieczonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (trybie grzania góra-dół).
Jak podawać szybki obiad z kurczakiem?
To proste danie z piekarnika najlepiej smakuje na ciepło. Możesz je również odgrzać, ale warzywa wtedy już znacznie zmiękną. Dla mnie w takiej formie nie są już zbyt smaczne.
Do tego pysznego kurczaka marynowanego z warzywami zwykle dodaję ugotowany biały ryż lub przyrządzoną na sypko kaszę jęczmienną, najczęściej mazurską. Pasować jednak będą również ziemniaki, które możesz zarówno ugotować osobno, jak i dorzucić do marynaty.
Inne warianty kurczaka marynowanego
Do sporządzenia aromatycznej marynaty do mięsa możesz wykorzystać też inny nabiał. Jogurt naturalny dobrze zastąpią kefir lub maślanka. Te produkty również są lekko kwaśne i mają podobną konsystencję.
W marynacie możesz także wykorzystać inne przyprawy i dodatki. Proponowane przeze mnie warzywa będą smaczne również wtedy, gdy użyjesz mieszanki przypraw curry, garam masala lub wyrazistej pasty paprykowej np. ajvaru. Smaczny będzie też szybki obiad w postaci kurczaka w marynacie ziołowej z udziałem tymianku, oregano czy bazylii.
Czytaj też:
Pokrojony filet z kurczaka wymieszaj z tymi składnikami. Po 30 minutach w piekarniku podasz pyszny obiadCzytaj też:
Moje jednogarnkowe danie z kurczaka to niebo w gębie. Przepis jest prosty, a ja oszczędzam czas