Pokrojony filet z kurczaka wymieszaj z tymi składnikami. Po 30 minutach w piekarniku podasz pyszny obiad

Pokrojony filet z kurczaka wymieszaj z tymi składnikami. Po 30 minutach w piekarniku podasz pyszny obiad

Dodano: 
Kurczak gotowy do zapiekania
Kurczak gotowy do zapiekania Źródło: Shutterstock / Snimushkina Larisa
Pieczony filet z kurczaka może być niezwykle aromatyczny. Wystarczy, że mięso wysmarujesz oliwą szałwiową i zapieczesz, dodając ser. Efekt wow gwarantowany, a danie to robi się szybko.

Danie z kurczaka nie musi być nudne i bez wyrazu. Zrobienie posiłku, który przyprawi o zawrót głowy, nie wymaga też wiele wysiłku. Łącząc kawałki filetu z kurczaka z ziołami i oliwą z oliwek, stworzysz prostą, a zarazem nietuzinkową potrawę, którą twoi bliscy zapamiętają na długo. A to wszystko w mniej więcej pół godziny.

Jak zrobić pieczone kawałki filetu z kurczaka?

Pierś z kurczaka powinna być soczysta wewnątrz i delikatnie chrupiąca z wierzchu. Ten efekt możesz uzyskać, nacierając mięso aromatyczną oliwą i posypując je serem pod koniec pieczenia.

Dodatek tłuszczowy polecam zrobić samodzielnie. To szybkie i niesamowicie proste. Ja najczęściej stawiam na świeżą szałwię, którą podgrzewam w garnuszku z dobrej jakości oliwą z oliwek. Po lekkim przestudzeniu smaruję nią kurczaka i oprószam solą oraz pieprzem. Potem już tylko zostaje go upiec, ale dość krótko. Danie z kurczaka jest zatem idealne, gdy szukasz pomysłu na szybki obiad. Z pewnością zachwyci twoich bliskich i na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru.

Przepis: Filet z kurczaka pieczony z szałwią

Aromatyzowany oliwą szałwiową filet z kurczaka to prosty obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
316 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g filetu z kurczaka
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki listków szałwii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówFilet z kurczaka oczyść pokrój na kawałki o długości do 10 cm. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Aromatyzowanie oliwy z oliwekW rondlu umieść oliwę z oliwek i świeżą szałwię. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Pieczenie kurczakaOliwą z ziołami wysmaruj kurczaka. Nie dodawaj liści szałwii. Oprósz mięso solą i pieprzem, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Posyp serem żółtym i zapiekaj jeszcze do 5 minut.

Jak podawać kurczaka z piekarnika?

Do soczystego kurczaka pieczonego najlepiej pasują orzeźwiające surówki, takie jak np.: mizeria czy marchewka z jabłkiem. Ja podaję również zapiekane ziemniaki. Przygotowuję je razem z mięsem, wstawiając na dno piekarnika naczynie z podgotowanymi kawałkami warzywa nasmarowanymi ziołową oliwą.

Możesz też postawić na dowolne warzywa z wody oraz ugotowaną na sypko kaszę np. pęczak czy jaglaną. Dodatki nie powinny jedynie moim zdaniem być zbyt wyraziste. Nie chcesz, by przyćmiły przyjemny zapach i subtelny smak oliwy z szałwii dodanej do kurczaka.

Wskazówki dotyczące pieczenia filetu z piersi kurczaka

Czas przyrządzania dania może się różnic w zależności od tego, jak duże kawałki kurczaka przygotujesz. Im mniejsze będą, tym krócej należy je piec. Moje są najczęściej dość grube, dlatego decyduję się na dłuższe zapiekanie. Jeśli obawiasz się, że mięso wyjdzie suche, zawsze możesz je włożyć do rękawa. W tym wypadku również konieczne będzie dostosowanie czasu pieczenia.

Czytaj też:
Kładę filet z kurczaka na patelnię i po chwili mam obiad, jak z restauracji. Jest zdrowy i pyszny
Czytaj też:
Nacinam piersi kurczaka i nadziewam prostymi składnikami. To przepis na szybki i smaczny obiad