Moje jednogarnkowe danie z kurczaka to niebo w gębie. Przepis jest prosty, a ja oszczędzam czas

Moje jednogarnkowe danie z kurczaka to niebo w gębie. Przepis jest prosty, a ja oszczędzam czas

Dodano: 
Danie jednogarnkowe z kurczaka i batatów
Danie jednogarnkowe z kurczaka i batatów Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Danie jednogarnkowe z kurczaka i batatów to prawdziwy hit w mojej kuchni. Soczyste mięso ze słodkim ziemniakiem spodobało się nawet wybrednym domownikom. Robi się je sprawnie, więc często wracam. Polecam.

Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych. Kurczak z batatami, którego ostatnio odkryłam, jest właśnie taką potrawą. Idealnie sprawdza mi się jako obiad dla całej rodziny. Prawdziwe błogosławieństwo dla zapracowanych osób, które cenią sobie zdrowe i smaczne posiłki. Połączenie kurczaka, bogatego w białko, z batatami, pełnymi witamin i błonnika, tworzy sycące i odżywcze danie.

Dlaczego warto wybrać kurczaka z batatami?

Danie jednogarnkowe z tymi dwoma produktami zrobisz bardzo sprawnie, a sprzątania po nim będzie niewiele. Oprócz wygody, wybierając tę potrawę, masz pewność, że podasz rodzinie zbilansowany posiłek. Kurczak dostarcza białka, a bataty węglowodanów złożonych, witaminy A i C oraz pierwiastków takich jak magnez, miedź czy potas.

Przyprawy użyte w daniu z kurczakiem sprawiają też, że ma ono przepiękny zapach i prezentuje się znakomicie. Co więcej, dzięki nim potrawa jest lekkostrawna, więc po jej spożyciu będziesz czuć się bardzo komfortowo. Mam nadzieje, że już namówiłam cię do gotowania.

Jak zrobić pyszne danie jednogarnkowe?

W moim daniu z kurczakiem wykorzystałam pierś z kurczaka – jest chuda, delikatna w smaku i szybko się przyrządza. Pokroiłam ją po prostu w kostkę i podsmażyłam krótko przed duszeniem w bulionie. Najpierw jeszcze zeszkliłam cebulkę i czosnek oraz podprażyłam przyprawy lekko by wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. Gotowanie zajęło mi więcej niż 30-40 minut, a i tak mniej więcej połowę tego czasu po prostu czekałam na efekty. Polecam spróbować.

Przepis: Danie jednogarnkowe z kurczaka i batatów

Pyszna i lekka potrawa, której zrobienie zajmuje niewiele czasu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
436 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 bataty
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKurczaka oczyść, pokrój w kostkę. Bataty obierz, rozdrobnij na kawałki wielkością zbliżone do kostek mięsa. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin. Posiekaj.
  2. Gotowanie dania z kurczakiem i batatamiNa dnie dużego garnka rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, kumin i kurkumę. Smaż minutę, a następnie wrzuć kurczaka. Lekko go zrumień. Dodaj bataty i żurawinę. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Jak podać danie z kurczakiem?

Kurczak z batatami potrzebuje świeżego wykończenia. Zawsze posypuje go przed podaniem listkami kolendry. Jeśli jej nie lubisz, sięgnij po posiekaną natkę pietruszki. Ożywi danie i sprawi, że będzie jeszcze bardziej urozmaicone. Jeśli chcesz, możesz do niego podać porcję ryżu lub kaszy, ale nie jest to niezbędny dodatek – bataty dostarczają sporej ilości węglowodanów.

Inne warianty dania jednogarnkowego z kurczakiem.

Zamiast batatów możesz użyć innego słodkiego warzywa. Doskonale sprawdzi się dynia hokkaido, która jest równie mączysta, jak pomarańczowy ziemniak. Dobra będzie też marchewka. Do kurczaka z batatami, zamiast żurawiny możesz dodać rodzynki. Ja zawsze używam ich zamiennie, wykorzystując to, co akurat mam w szafce.

Do zrobienia dania jednogarnkowego możesz również użyć udźca z kurczaka – mięso to będzie bardziej soczyste, ale nieco bardziej kaloryczne. Jeśli na niego postawisz, konieczne będzie wydłużenie czasu gotowania. Sam udziec będzie gotowy po 30-40 minutach, więc bataty trzeba dodać mniej więcej w połowie czasu przyrządzania. Są dobre zwykle już po około 20 minutach, a rozgotowane nie będą apetyczne.

Czytaj też:
To danie jednogarnkowe to hit sezonu. Zrobisz je z prostych składników
Czytaj też:
Duszę tę fasolkę z kąskami soczystego mięsa. To jednogarnkowe danie smakuje wyśmienicie