Te pyszne grzyby rosną nawet w ogródkach. Z czasznicy można zrobić kotlety lepsze od schabowych

Te pyszne grzyby rosną nawet w ogródkach. Z czasznicy można zrobić kotlety lepsze od schabowych

Dodano: 
Krojenie czasznicy
Krojenie czasznicy Źródło: Shutterstock / Milos Ruzicka
Czasznica olbrzymia to coraz popularniejszy wśród Polaków grzyb. Można go znaleźć nawet w parkach czy ogrodach, a wygląda niczym wielka, biała piłka. Podpowiadamy, co zrobić z czasznicy.

Wystarczy, że znajdziesz jedną, niewielką czasznicę, a zrobisz z niej obiad dla całej rodziny. Wystarczy pokroić ją na plastry i usmażyć niczym schabowe. Ten oryginalny, jadalny grzyb jest coraz popularniejszy wśród grzybiarzy. Ma przyjemny, lekko pieczarkowy smak i konsystencję, którą można porównać do tofu.

Gdzie rośnie czasznica olbrzymia?

Czasznicę olbrzymią można znaleźć w lesie, jednak to grzyb, który rośnie przede wszystkim na łąkach, pastwiskach, w ogrodach, ale też parkach miejskich. Lubi żyzne i wilgotne podłoże. To grzyb, którego nie da się pomylić z niczym innym: białe kule czasznicy wyglądają niczym piłki. Czasznice mogą urosnąć do pokaźnych rozmiarów. Lasy Państwowe podają, że jeden z największych grzybów został znaleziony w Czechach w 1955 roku. Gigantyczna czasznica ważyła 20 kilogramów, a w obwodzie mierzyła 212 cm.

Jakie czasznice najlepiej zbierać?

Trzeba wiedzieć, że przerośnięta czasznica jest niesmaczna i raczej nie nadaje się do przetwarzania w kuchni. Najlepsze są młode owocniki. Bardzo łatwo je rozpoznać, ponieważ po przekrojeniu mają biały, ładny miąższ. Jeśli są kremowe lub żółtawe, nie nadają się do jedzenia.

Co zrobić z czasznicy olbrzymiej?

Najpopularniejszy sposób na czasznicę olbrzymią to panierowane kotlety z czasznicy. Robi się je bardzo łatwo, a cały przepis podajemy niżej. Nie jest to jednak jedyny sposób na czasznicę. To grzyb, który świetnie nadaje się jako dodatek do wegetariańskich gulaszy, można dodać pokrojoną czasznicę do jajecznicy (najpierw przesmażyć z cebulką), położyć na pizzy, dodać do zapiekanek albo przyrządzić na grillu. Bardzo często czasznice rosną w skupiskach – jeśli znajdziesz więcej tych grzybów, możesz je pokroić w kostkę lub plastry i zamrozić.

Rada: czasznice można jeść razem ze skórką, ale można ją też skroić i usmażyć sam miąższ.

Przepis: Kotlety z czasznicy

Czasznica olbrzymia panierowana jak kotlety schabowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 czasznica
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówCzasznice pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. Możesz je też delikatnie posmarować olejem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie czasznic w panierceNa patelni rozgrzej olej. Czasznice panieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron na złoto.

Kotlety z czasznicy świetnie smakują jako dodatek do obiadu. Można je podać z ziemniakami i surówką.

Czytaj też:
To jeden z najlepszych grzybów w polskich lasach. Kiedyś był pod ochroną, teraz można zbierać całe kosze
Czytaj też:
Zupę grzybową robię tylko w taki sposób. Jeden dodatek u wielu osób budzi kontrowersje