Kompot z tych pysznych owoców robiła moja kochana babunia. Przepis mam do dziś

Kompot z tych pysznych owoców robiła moja kochana babunia. Przepis mam do dziś

Dodano: 
Kompot ze śliwek
Kompot ze śliwek Źródło: Shutterstock / abimusat
Pyszny kompot ze śliwek robiła jeszcze moja babcia. Wciąż mam jej przepis i mogę wracać do tego smaku co roku. Wykonanie jest banalne.

Kompot ze śliwek to dla mnie absolutny letni hit. Mam na działce węgierki, więc co roku zbieram je i od razu pakuję do słoików. Zrobienie owocowego napoju zajmuje dosłownie moment, a jego smakiem można się cieszyć dużo dłużej, gdy odpowiednio go zabezpieczyć. Polecam spróbować.

Jak zrobić pyszny kompot ze śliwek?

Przepis babuni jest bardzo prosty. Po prostu myję śliwki i układam je w wyparzonych słoikach o nieuszkodzonych zakrętkach. Nim je zamknę, wsypuję jeszcze cukier – całkiem sporo, bo po 4 łyżki na litrowy słoik – i zalewam wrzątkiem. Na koniec pasteryzuję, by przetwory miały dłuższą przydatność do spożycia.

Moje śliwki zmieściły się w 4 sporych naczyniach, bo układałam je dość ciasno. Jeśli wypełnisz więcej słoików, dostosuj ilość cukru. Do mniejszych naczyń oczywiście wsypuj mniej dodatku. Inaczej kompot owocowy może wyjść bardzo słodki.

Przepis: Kompot ze śliwek

Pyszny owocowy napój do słoika, który zrobisz raz-dwa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
301 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kg śliwek węgierek
  • 120 g cukru
  • wrzątek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówŚliwki dokładnie umyj, usuń z nich pestki. Połówki układaj w czystych wyparzonych słoikach o pojemności 1 litra.
  2. Nastawianie kompotu ze śliwekDo każdego słoika wsyp 4 łyżki cukru. Zalej zawartość wrzącą wodą – śliwki muszą być przykryte płynem. Zakręć starannie.
  3. Pasteryzacja przetworówNaczynia z kompotem ustaw w garnku wyłożonym miękką ściereczką. Wlej do niego tyle wody, by sięgała do ¾ wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Przetwory wyjmij i ostudź. Przechowuj w spiżarce.

Jak podawać owocowy napój?

U nas kompot ze śliwek pije się po prostu – bez rozcieńczania. Najlepiej smakuje oczywiście po schłodzeniu i to jest wersja, na którą stawiam latem. Słoiki przeznaczone do spożycia w krótkim czasie zazwyczaj przechowuje w lodówce i wcześniej ich nie pasteryzuję.

Jeśli nie lubisz bardzo słodkich napojów, możesz połączyć kompot ze śliwek z niewielką ilością filtrowanej wody lub dodać do niego trochę soku z cytryny. Uzyskasz całkiem przyjemną lemoniadę śliwkową. Smaczna będzie też herbata z dodatkiem owocowego napoju.

Inne warianty kompotu owocowego

Moja babcia byłą zwolenniczką klasyki i nie wzbogacała kompotu ze śliwek o żadne dodatki – tylko woda i cukier. Ja natomiast nie mogłam odmówić sobie eksperymentów i robiłam już kilka innych wersji wyrobu. Do śliwek moim zdaniem świetnie pasują przyprawy korzenne. Jeśli, masz ochotę na coś więcej niż słodkie owoce w płynie, dodaj do każdego słoika po 3-4 goździki lub po pół łyżeczki kardamonu. Fajny będzie też cynamon. Jeden kawałek kory cejlońskiej przyprawy na naczynie wystarczy, kompot ze śliwek był wyjątkowo aromatyczny.

Czytaj też:
To najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką, jaki jadłam. Przepis mam od przyjaciółki z Niemiec
Czytaj też:
Duszę pomidory z sezonowym owocem i zamykam w słoiku. Ten sos to prawdziwy hit w moim domu

Źródło: Smaki.pl