Kompot ze śliwek to dla mnie absolutny letni hit. Mam na działce węgierki, więc co roku zbieram je i od razu pakuję do słoików. Zrobienie owocowego napoju zajmuje dosłownie moment, a jego smakiem można się cieszyć dużo dłużej, gdy odpowiednio go zabezpieczyć. Polecam spróbować.
Jak zrobić pyszny kompot ze śliwek?
Przepis babuni jest bardzo prosty. Po prostu myję śliwki i układam je w wyparzonych słoikach o nieuszkodzonych zakrętkach. Nim je zamknę, wsypuję jeszcze cukier – całkiem sporo, bo po 4 łyżki na litrowy słoik – i zalewam wrzątkiem. Na koniec pasteryzuję, by przetwory miały dłuższą przydatność do spożycia.
Moje śliwki zmieściły się w 4 sporych naczyniach, bo układałam je dość ciasno. Jeśli wypełnisz więcej słoików, dostosuj ilość cukru. Do mniejszych naczyń oczywiście wsypuj mniej dodatku. Inaczej kompot owocowy może wyjść bardzo słodki.
Przepis: Kompot ze śliwek
Pyszny owocowy napój do słoika, który zrobisz raz-dwa
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 301 w każdej porcji
Składniki
- 4 kg śliwek węgierek
- 120 g cukru
- wrzątek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owocówŚliwki dokładnie umyj, usuń z nich pestki. Połówki układaj w czystych wyparzonych słoikach o pojemności 1 litra.
- Nastawianie kompotu ze śliwekDo każdego słoika wsyp 4 łyżki cukru. Zalej zawartość wrzącą wodą – śliwki muszą być przykryte płynem. Zakręć starannie.
- Pasteryzacja przetworówNaczynia z kompotem ustaw w garnku wyłożonym miękką ściereczką. Wlej do niego tyle wody, by sięgała do ¾ wysokości słoików. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Przetwory wyjmij i ostudź. Przechowuj w spiżarce.
Jak podawać owocowy napój?
U nas kompot ze śliwek pije się po prostu – bez rozcieńczania. Najlepiej smakuje oczywiście po schłodzeniu i to jest wersja, na którą stawiam latem. Słoiki przeznaczone do spożycia w krótkim czasie zazwyczaj przechowuje w lodówce i wcześniej ich nie pasteryzuję.
Jeśli nie lubisz bardzo słodkich napojów, możesz połączyć kompot ze śliwek z niewielką ilością filtrowanej wody lub dodać do niego trochę soku z cytryny. Uzyskasz całkiem przyjemną lemoniadę śliwkową. Smaczna będzie też herbata z dodatkiem owocowego napoju.
Inne warianty kompotu owocowego
Moja babcia byłą zwolenniczką klasyki i nie wzbogacała kompotu ze śliwek o żadne dodatki – tylko woda i cukier. Ja natomiast nie mogłam odmówić sobie eksperymentów i robiłam już kilka innych wersji wyrobu. Do śliwek moim zdaniem świetnie pasują przyprawy korzenne. Jeśli, masz ochotę na coś więcej niż słodkie owoce w płynie, dodaj do każdego słoika po 3-4 goździki lub po pół łyżeczki kardamonu. Fajny będzie też cynamon. Jeden kawałek kory cejlońskiej przyprawy na naczynie wystarczy, kompot ze śliwek był wyjątkowo aromatyczny.
Czytaj też:
To najlepszy drożdżowy placek ze śliwkami i kruszonką, jaki jadłam. Przepis mam od przyjaciółki z NiemiecCzytaj też:
Duszę pomidory z sezonowym owocem i zamykam w słoiku. Ten sos to prawdziwy hit w moim domu