Smażę cukinię z dwoma rodzajami sera. Tę rewelacyjną przekąskę robi się w kilka chwil

Smażę cukinię z dwoma rodzajami sera. Tę rewelacyjną przekąskę robi się w kilka chwil

Dodano: 
Cukinia smażona z serem
Cukinia smażona z serem Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ta przekąska z cukinii może być czymś na szybkie zaspokojenie głodu, ale można ją podać również jako lekką kolację. Ja na patelnię oprócz cukinii wrzucam dwa ulubione sery i fasolkę z puszki.

Smażona cukinia to proste danie, które robi się ekspresowo. Nie potrzeba tu żadnych wymyślnych zabiegów, po prostu wrzucasz składniki na patelnię i smażysz, aż sery zaczną się topić, a cukinia lekko zmięknie. Przyznaję, że to danie, które powstało przypadkiem, a okazało się tak dobre, że powtarzam je zawsze, kiedy mam ochotę na szybki i zdrowy posiłek. Bardzo lubię zarówno fetę jak i ser halloumi, dlatego zawsze staram się je mieć w lodówce. Tak było i tym razem, kiedy sąsiad podarował mi piękne, dopiero co zerwane z działki cukinie. Dorzuciłam, do tego zestawu jeszcze tylko fasolkę z puszki i przyznam, że takie danie wystarcza mi za cały posiłek.

Jak zrobić smażoną cukinię z serem?

Do zrobienia dania możesz wykorzystać zarówno żółtą, jak i zieloną cukinię. Najlepsze będą warzywa mniejsze, nieprzerośnięte. Wystarczy im naprawdę krótkie smażenie, bo nie chodzi o to, aby się rozpadły, a pozostały lekko chrupiące. Na patelni ser halloumi lekko się rumieni, a feta się rozpada, dodając smaku całemu daniu.

Przepis: Cukinia z serem i fasolką

Szybkie danie z patelni.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
639 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 100 g sera halloumi
  • 50 g sera feta
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię pokrój na grubsze plasterki, ser halloumi w kostkę.
  2. Smażenie cukiniiRozgrzej na patelni oliwę, wrzuć ser halloumi i cukinię. Smaż kilka minut, dodaj rozkruszoną fetę i zamieszaj. Smaż chwilę, dodaj fasolkę. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Gotowe danie możesz udekorować świeżymi listkami bazylii (ja tak najczęściej robię, bo bazylię mam posadzoną w doniczkach) albo posiekaną natką pietruszki.

Inne pomysły na smażoną cukinię

To danie możesz modyfikować, bo chodzi w nim też o to, aby wykorzystać składniki, które akurat masz w kuchni. Ja do swojej smażonej cukinii dodawałam także posiekaną ostrą papryczkę, a innym razem zamiast halloumi wykorzystałam wędzone tofu. Jeśli wolisz danie z akcentem mięsnym, dodaj na patelnię pokrojoną drobno szynkę albo kiełbasę. Ja smażoną cukinię z serami lubię też czasem posypać czymś chrupiącym. Najczęściej są to uprażone na suchej patelni pestki dyni albo posiekane i uprażone orzechy włoskie.

Czytaj też:
Najlepszy domowy keczup robię z cukinii i mam zapas na cały rok. Sprawdzony przepis
Czytaj też:
Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach