Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach

Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach

Dodano: 
Jogurtowe placki z cukinii
Jogurtowe placki z cukinii Źródło: Katarzyna Świerczyńska
To prawdopodobnie najzdrowsza wersja placków z cukinii. Robię je na bazie jogurtu i mąki owsianej. Ale to nie wszystko: do placków dodaję jeszcze jedno zdrowe warzywo.

Jogurtowe placki z cukinii dosłownie rozpływają się w ustach. To zdrowe placuszki, które można zajadać na śniadanie, obiad albo kolację. Są bardzo delikatne, a jednocześnie to prawdziwa bomba dobrych dla zdrowia składników. Ja do swoich placków dodałam jeszcze jarmuż, który zmiksowałam z jogurtem, ale jeśli nie masz jarmużu, możesz śmiało zastąpić go natką pietruszki.

Jak zrobić jogurtowe placki z cukinii?

Zrobienie placków z cukinii nie jest skomplikowane i bardzo polecam ten przepis. Odkąd zrobiłam takie placki pierwszy raz, robię je niemal zawsze, kiedy tylko mam w domu cukinię (można wykorzystać każdą: zarówno żółtą, jak i zieloną). Placki mają piękny, zielony kolor za sprawą jarmużu, który należy zmiksować z jogurtem i oliwą. Jarmuż to jedno z najzdrowszych zielonych warzyw, więc warto go włączać do swojej codziennej diety. Zawiera duże ilości błonnika i witamin, przede wszystkim witaminy C, K oraz witaminy z grupy B, oprócz tego dostarcza organizmowi magnez, żelazo, cynk i fosfor.

Placuszki nie zawierają grama mąki pszennej – są zrobione na bazie zdrowej mąki owsianej. Taką mąkę znajdziesz w marketach na półkach ze zdrową żywnością, ale możesz zrobić ją także samodzielnie: wystarczy zmiksować płatki owsiane na pył.

Przepis: Jogurtowe placki z cukinii

Lekkie i puszyste placuszki warzywne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
278 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • 2 gałązki jarmużu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników
    Szykowanie składników
    Z jarmużu oberwij liście (odrzuć twarde łodygi) i zmiksuj razem z jogurtem i oliwą. Cukinię zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć wszystkie składniki (cukinię, zmiksowany jogurt, mąkę, sodę, jajko, czosnek sól i pieprz) do miski i wymieszaj.
  2. Robienie placków
    Robienie placków
    Rozgrzej patelnię (możesz dodać odrobinę oliwy), nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto.

Jak podawać jogurtowe placki z cukinii?

Uwielbiam te placki za ich uniwersalność. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację, mogą być też doskonałą przekąską w środku dnia. Ja lubię jeść je z odrobiną naturalnego jogurtu, zawsze też podaję do nich świeże warzywa, np. sałatkę, albo ogórki czy pomidory. Do placków w wersji obiadowej można podać dowolny sos na ciepło (mięsny lub warzywny).

Ja ostatnio takie placki zapakowałam w pojemnik i zabrałam na całodniowy wypad nad morze (bardzo dobrze smakują na zimno, jako wygodna przekąska do ręki). To doskonały posiłek nie tylko na podróż, ale też do pracy.

Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany można jeść na zimno i na ciepło. Sekretem są dwa tanie warzywa, które dorzucam do ziemniaków
Czytaj też:
Czy można jeść surową cukinię? Polacy zadają sobie to pytanie, a ja znam odpowiedź