Taką zupę wiśniową w każde lato robiła moja babcia. Można ją jeść na ciepło i na zimno

Taką zupę wiśniową w każde lato robiła moja babcia. Można ją jeść na ciepło i na zimno

Dodano: 
Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Zupa wiśniowa to królowa wśród owocowych zup. Moja babcia zawsze serwowała nam ją w letnie miesiące: wtedy zwykle zajadaliśmy się nią na zimno.

Zupa wiśniowa to dla wielu smak dzieciństwa. Zupa owocowa z dodatkiem kisielu lub samej mąki ziemniaczanej jest lekko zawiesista, lekka, a zarazem pożywna. Moja babcia lubiła ją robić ze świeżych wiśni, ale też zawsze w swojej spiżarni miała słoiki z wiśniami, aby taką zupę też czasem zrobić w sezonie jesienno-zimowym (wtedy najchętniej jedliśmy ją na ciepło).

Jak zrobić zupę wiśniową?

Zupa wiśniowa to owoce gotowane z wodą, z dodatkiem cukru i skrobi ziemniaczanej. W moim przepisie (tak zawsze robiła moja babcia) jest po prostu kisiel wiśniowy, który podkręca naturalny smak owoców (może to być także kisiel o innym smaku, dobrze będzie tu pasował kisiel cytrynowy). Owoce można potem przetrzeć przez sito, jednak wygodniej i szybciej jest wykorzystać blender i zmiksować całą zawartość garnka, czyli ugotowane lekko owoce oraz wodę.

Do gotowania wiśni można również dorzucić garść samych pestek (najlepiej w woreczku lub siateczce, aby można je było potem łatwo wyjąć). Smak zupy można także podkręcić, dorzucając do gotowania rozkrojoną laskę wanilii albo kawałek koty cynamonu.

Przepis: Zupa wiśniowa

Owocowa zupa idealna na lato.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 300 g wiśni
  • 1 litr wody
  • 1 torebka kisielu wiśniowego
  • 100 gramów cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie zupyOdlej niecałą szklankę wody, a w reszcie zagotuj wydrylowane wiśnie, aż będą miękkie. Wyjmij część wiśni (zostaw do podania zupy), a resztę zmiksuj. W zimnej wodzie wymieszaj kisiel i dodaj do zupy razem z cukrem. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Gotową zupę udekoruj całymi wiśniami.

Zupę można zabielić odrobiną słodkiej lub kwaśnej śmietany. W wersji wegańskiej (czy też dla osób uczulonych na laktozę) może to być mleko kokosowe (zupa zyskuje wówczas niepowtarzalny smak). Moja babcia lubiła też podawać owocowe zupy, w tym także zupę wiśniową z domowej roboty makaronem.

Gotową zupę można udekorować gotowanymi lub świeżymi owocami, kleksem bitej śmietany, ale też świeżymi listkami mięty albo melisy.

Z jakich owoców można zrobić zupę?

Moja babcia latem robiła chłodniki owocowe nie tylko z wiśni (choć ta wersja wszystkim smakowała najbardziej). Wykorzystywała także truskawki, maliny czy jagody. Zupę można zrobić również z dodatkiem porzeczek, albo w wersji bardziej egzotycznej – z cytryn.

Czytaj też:
Do kremu z buraka zawsze dodaję te owoce. To pomysł, który podpatrzyłam w restauracji
Czytaj też:
Miksuję truskawki i podaję z nietypowym dodatkiem. Nie tylko dzieci szaleją za tym pysznym chłodnikiem