Zupa owocowa z gotowanych owoców ma dość spore grono przeciwników, ale chłodnik z truskawek, to całkiem inna potrawa. Możesz podawać go w gorące dni, zyskując pewność, że smak zmiksowanych truskawek z makaronem przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Co więcej, truskawkowy chłodnik orzeźwia i nie obciąża układu pokarmowego, który podczas upałów pracuje na wolniejszych obrotach.
Jak zrobić chłodnik truskawkowy z makaronem?
Chłodnik truskawkowy przygotujesz w ekspresowym tempie. Wystarczy ugotować ulubiony makaron (ja podaję chłodnik truskawkowy z makaronem tagliatelle lub pappardelle) i zmiksować truskawki z cukrem/miodem, ekstraktem waniliowym, śmietanką kremówką i jogurtem naturalnym. Dodatek niewielkiej ilości śmietanki sprawia, że chłodnik ma bardziej kremową konsystencję.
Wskazówka: gotowy chłodnik powinien mieć półpłynną konsystencję. Możesz również zrobić chłodnik truskawkowy na bazie samych truskawek i jogurtu naturalnego (opcjonalnie kefiru lub maślanki) – pomijając wodę, która jest w moim przepisie. Wówczas do 700 g truskawek dodaj 700 ml jogurtu.
Przepis: Chłodnik truskawkowy
Ten chłodnik ze zmiksowanych truskawek posmakuje nie tylko najmłodszym. Podstawę potrawy stanowią dojrzałe truskawki, które w połączeniu z makaronem zapewniają długie uczucie sytości.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 395 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu
- 700 g dojrzałych truskawek
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml wody
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie truskawekTruskawki umyj w misce z zimną wodą (możesz dodać do wody 1 łyżeczkę sody oczyszczonej), a następnie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku lub durszlaku do odcieknięcia. Osusz truskawki papierowym ręcznikiem i obierz z szypułek. Obrane truskawki zmiksuj w wysokim naczyniu na gładką masę, korzystając z blendera ręcznego lub blendera kielichowego. Możesz przetrzeć mus truskawkowy przez drobne sitko, żeby usunąć kawałeczki pestek.
- Połączenie składnikówDo zmiksowanych truskawek dodaj jogurt naturalny ze śmietanką i krótko miksuj. W zależności od konsystencji masy truskawkowej dodaj wodę (ja dodaję około 1 szklankę wody) i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj cukier/miód oraz ekstrakt waniliowy (ilość wedle uznania).
- ChłodzenieGotowy chłodnik truskawkowy przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas gotowania i studzenia makaronu.
- Gotowanie makaronuZagotuj 2 litry wody. Do gotującej się wody dodaj pół łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy makaron będzie miękki, odcedź go na sitku lub durszlaku, obficie przelej zimną wodą i pozostaw do ostudzenia.
- SerwowanieOstudzony makaron przełóż do miseczek lub bulionówek i zalej chłodnikiem truskawkowym.
Do zmiksowanych truskawek możesz dodać inne owoce np. maliny, poziomki lub borówki. Zaletą owocowych chłodników jest gwarancja zachowania wartości odżywczych – podczas gotowania owoców wiele cennych związków ulega rozpadowi.
Potrawę podawaj udekorowaną listkami mięty lub melisy. Możesz również podawać chłodnik truskawkowy z kleksem kwaśnej śmietany.
Dodatki, dzięki którym podbijesz smak truskawkowego chłodnika
Jeżeli truskawki są bardzo słodkie, to możesz dodać 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki. Najlepiej najpierw zmiksować truskawki z jogurtem, śmietanką oraz wodą i na końcu dodać cukier/miód, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny do smaku.
Do chłodnika truskawkowego możesz również dodać odrobinę cynamonu lub mielonych goździków, które nadają zupie wyjątkowy aromat. Polecam również spróbować chłodnika truskawkowego z dodatkiem niewielkiej ilości ostrej papryki w proszku lub startego na tarce korzenia imbiru.
Czytaj też:
Błyskawiczny chłodnik z maślanki. Zawsze mam w domu składniki na tę zdrową zupęCzytaj też:
W ciepłe dni nie ma lepszej zupy, niż chłodnik z botwinką. 5 minut gotowania, a tyle smaku