Z pomidorów i bułek robię jedną z najlepszych sałatek. Sekretem jest ten dodatek

Z pomidorów i bułek robię jedną z najlepszych sałatek. Sekretem jest ten dodatek

Dodano: 
Sałatka pomidorowa
Sałatka pomidorowa Źródło: Shutterstock / 5PH
Ta sałatka z pomidorów wystarcza mi na lekki posiłek. Najczęściej zajadam się nią na kolację. Aby ją zrobić, potrzebujesz kilka prostych składników.

Latem pomidory mogę jeść w każdej postaci, ale to lekkie sałatki z pomidorami są zawsze na pierwszym miejscu. Tę sałatkę w stylu włoskim uwielbiam jeść na kolację, choć to również świetna opcja na śniadanie. Robi się ją szybko, a wygląda efektownie i smakuje wybornie. To też idealna sałatka, kiedy wpadnie do ciebie niezapowiedziany gość. W kilka chwil przygotujesz przepyszne danie, w sam raz do przekąszenia przy rozmowie z przyjaciółką.

Jak zrobić lekką sałatkę z pomidorów?

Do sałatki najlepiej wykorzystać kolorowe pomidorki koktajlowe. Dzięki temu sałatka już samym wyglądem poprawi humor i doda energii. Dla mnie jednym z najważniejszych dodatków jest dobrej jakości oliwa z oliwek. Tu nie ma miejsca na kompromisy, bo to oliwa jest tutaj tym, co łączy składniki i sprawia, że sałatka smakuje wyjątkowo. Jeśli nie masz oliwy z oliwek, możesz wykorzystać także olej lniany albo tłoczony na zimno olej rzepakowy.

Przepis: Sałatka z pomidorów

Lekka sałatka idealna na kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
522 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 2 ciabatty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie sałatkiPomidorki pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka, a bułki w kostkę. Wymieszaj pomidorki z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Posyp sałatkę kawałkami bułki i skrop obficie oliwą z oliwek. Udekoruj świeżą bazylią.

Co dodać do sałatki z pomidorów?

Sałatka z pomidorów to bardzo wdzięczne danie do kulinarnych eksperymentów. Możesz za każdym razem dorzucić do niej nowe składniki, które zmienią jej smak i sprawią, że za każdym razem będzie inaczej wyglądać. Do sałatki możesz przede wszystkim zielone dodatki: rukolę, liście szpinaku, roszponkę, ale też zioła takie jak kolendra czy natka pietruszki. Możesz wkroić także inne warzywa: kolorową paprykę, ogórka, dorzucić garść oliwek. Smak sałatki świetnie przełamie dodatek pokrojonego w kostkę arbuza albo melona.

Ja do swojej sałatki lubię też dodać jakiś ser, na przykład słoną fetę, dobry ser kozi, ale też burratę. Pasuje tu także grillowany ser halloumi. Sałatkę możesz posypać na koniec prażonymi orzechami (np. piniowymi albo włoskimi), płatkami migdałowymi, ziarnami słonecznika lub dyni.

Czytaj też:
To sałatka potrójnie fasolowa. Robi się ją szybko, a wystarcza na cały posiłek
Czytaj też:
Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolację