To sałatka potrójnie fasolowa. Robi się ją szybko, a wystarcza na cały posiłek

To sałatka potrójnie fasolowa. Robi się ją szybko, a wystarcza na cały posiłek

Dodano: 
Sałatka z fasoli
Sałatka z fasoli Źródło:Shutterstock / FitTasteTic
A gdyby tak do fasoli dodać fasolę i... jeszcze więcej fasoli? Ta sałatka może zaskoczyć składem, ale uwierz, smakuje rewelacyjnie. Może śmiało pełnić rolę lekkiego, sycącego posiłku.

Przepis łączy w sobie dwa kolory fasolki szparagowej i fasolkę czerwoną z puszki, która dodaje nie tylko koloru, ale sprawia, że całość smakuje rewelacyjnie. Jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać sałatkę szparagową, a znudziły ci się tradycyjne przepisy, to jest coś dokładnie dla ciebie. Taka sałatka może być dodatkiem do obiadu (podaj ją z kawałkiem pieczonego mięsa), może też być podana jako kolacja. To także idealne danie do zabrania na imprezę przy grillu. Sałatkę śmiało możesz spakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.

Jak zrobić sałatkę z fasoli?

Sałatka z fasoli to połączenie ugotowanej fasolki szparagowej, fasoli czerwonej, dobrej oliwy i aromatycznych ziół. Ja do swojej sałatki zwykle dorzucam natkę pietruszki, koperek i koniecznie suszone oregano.

Przepis: Sałatka z fasolki szparagowej

Prosta sałatka z trzech rodzajów fasolki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie fasolkiFasolkę szparagową umyj, odetnij końce i pokrój na połówki. Gotuj do miękkości w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Ugotowaną fasolkę schłodź po zimną wodą.
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj fasolkę szparagową z fasolą czerwoną. Dodaj posiekane zioła, suszone oregano, skrop wszystko obficie oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Co można dodać do sałatki z fasolki szparagowej?

Do sałatki pasują także inne zioła, po prostu wykorzystaj taką zieleninę, jaką akurat masz pod ręką. Może to być świeża kolendra, ale też świeże oregano czy odrobina mięty. Ja czasem lubię też wkroić do sałatki czerwoną cebulę, albo wymieszać z oliwą przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcesz podać sałatkę jako kompletny posiłek, możesz dorzucić do miski pokruszony ser feta, kulki mozzarelli albo grillowany grecki ser halloumi. Taką sałatkę może wówczas podać z chrupiącymi grzankami.

Do fasolki będą pasowały również inne dodatki. Mogą to być pomidorki koktajlowe (pokrój je na połówki), liście szpinaku baby lub rukola, kukurydza z puszki, zielona fasolka z puszki, ale też – pozostając w strączkowych klimatach – ugotowany, łuskany bób. Ciekawą opcją jest dodanie ugotowanych i potem przesmażonych w przyprawach (np. ostrej papryce) ziemniaków pokrojonych w ćwiartki.

Czytaj też:
Wiralowy majonez z gotowanych jajek. Nie bez powodu sos ten stał się hitem
Czytaj też:
Do jabłek wkrajam soczyste warzywo i robię orzeźwiającą sałatkę. Jest idealna na diecie