Te placki są 100 razy lepsze od ziemniaczanych. Zaskakują smakiem i przyjemnie chrupią

Te placki są 100 razy lepsze od ziemniaczanych. Zaskakują smakiem i przyjemnie chrupią

Dodano: 
Placki z kalafiora
Placki z kalafiora Źródło:Shutterstock / NoirChocolate
Jeśli chcesz przygotować szybki, awaryjny obiad możesz usmażyć placki. Jednak nie koniecznie musisz sięgać po ziemniaki. Doskonale zastąpi je inne warzywo, dzięki któremu placki mają niepowtarzalny smak.

Placki ziemniaczane są u nas bardzo popularną potrawą, którą przyrządzamy zwykle jako danie awaryjne. Nie macie czasu na gotowanie obiadu – usmażcie placki! Jednak nie koniecznie muszą to być placki z ziemniaków. Inne warzywa też doskonale nadają się na specjał z patelni. Dziś sięgniemy po kalafior i pokażemy wam, jak zamienić go w chrupiące placki z patelni.

Jak zrobić chrupiące placki z kalafiora?

Kalafior przeznaczony na placki warto wcześniej podgotować. Powinien nieco zmięknąć, ale pozostać sprężysty, dzięki czemu placki będą chrupiące po usmażeniu. Można go ugotować w postaci małych różyczek lub po starciu na tarce.

Przepis: Chrupiące placki z kalafiora

Placki z kalafiora z dodatkiem cebuli i czosnku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kalafioraKalafior oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp go do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj trochę soli, gotuj ok. 3 minuty. Warzywo odcedź, dokładnie osącz na sicie.
  2. Przygotowanie masyDo osączonego, rozdrobnionego kalafiora dodaj drobno posiekaną cebulkę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz jajka, mąkę, tartą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj masę, dopraw ją solą i pieprzem.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, spłaszcz je, by miały grubość ok. 1 cm. Gdy placki usmażą się z jednej strony, odwróć je na drugą i usmaż na rumiano. Usmażone placki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: Jeśli lubisz orientalne smaki, do ciasta na placki z kalafiora możesz dodać trochę przyprawy curry. Nada potrawie ciekawy smak i żółty kolor.

Z czym podać placki z kalafiora?

Placki z kalafiora można podać jako danie główne, np. z sosem jogurtowym, tzatziki, pomidorowym czy z guacamole. Będzie też do nich pasować lekka sałatka, warzywa gotowane na parze lub grillowane. Potrawa ta sprawdzi się również jako dodatek do dania głównego składającego się np. z mięsa lub ryb. Z powodzeniem możesz je też podać na przekąskę lub kolację.

Z tych warzyw też zrobisz smaczne placki

Na placki nadają się nie tylko ziemniaki i kalafior, ale też inne warzywa. Doskonale będą smakować placki przygotowane z młodej kapusty czy ze startej cukinii. Możesz też zrobić placki z marchewki albo bakłażana. Jeśli masa na placki wyjdzie ci dość gęsta, placki, a wtedy bardziej już kotlety, możesz formować w dłoniach, a nawet obtoczyć w tartej bułce.

Czytaj też:
Zapomnij o ziemniaczanych. Placki z kapustą biją je na głowę. Są takie chrupiące
Czytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobisz bez użycia tarki. Będą puszyste, jak żadne inne