Placki ziemniaczane są u nas bardzo popularną potrawą, którą przyrządzamy zwykle jako danie awaryjne. Nie macie czasu na gotowanie obiadu – usmażcie placki! Jednak nie koniecznie muszą to być placki z ziemniaków. Inne warzywa też doskonale nadają się na specjał z patelni. Dziś sięgniemy po kalafior i pokażemy wam, jak zamienić go w chrupiące placki z patelni.
Jak zrobić chrupiące placki z kalafiora?
Kalafior przeznaczony na placki warto wcześniej podgotować. Powinien nieco zmięknąć, ale pozostać sprężysty, dzięki czemu placki będą chrupiące po usmażeniu. Można go ugotować w postaci małych różyczek lub po starciu na tarce.
Przepis: Chrupiące placki z kalafiora
Placki z kalafiora z dodatkiem cebuli i czosnku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży kalafior
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kalafioraKalafior oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp go do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj trochę soli, gotuj ok. 3 minuty. Warzywo odcedź, dokładnie osącz na sicie.
- Przygotowanie masyDo osączonego, rozdrobnionego kalafiora dodaj drobno posiekaną cebulkę, przepuszczony przez praskę czosnek oraz jajka, mąkę, tartą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj masę, dopraw ją solą i pieprzem.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, spłaszcz je, by miały grubość ok. 1 cm. Gdy placki usmażą się z jednej strony, odwróć je na drugą i usmaż na rumiano. Usmażone placki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Jeśli lubisz orientalne smaki, do ciasta na placki z kalafiora możesz dodać trochę przyprawy curry. Nada potrawie ciekawy smak i żółty kolor.
Z czym podać placki z kalafiora?
Placki z kalafiora można podać jako danie główne, np. z sosem jogurtowym, tzatziki, pomidorowym czy z guacamole. Będzie też do nich pasować lekka sałatka, warzywa gotowane na parze lub grillowane. Potrawa ta sprawdzi się również jako dodatek do dania głównego składającego się np. z mięsa lub ryb. Z powodzeniem możesz je też podać na przekąskę lub kolację.
Z tych warzyw też zrobisz smaczne placki
Na placki nadają się nie tylko ziemniaki i kalafior, ale też inne warzywa. Doskonale będą smakować placki przygotowane z młodej kapusty czy ze startej cukinii. Możesz też zrobić placki z marchewki albo bakłażana. Jeśli masa na placki wyjdzie ci dość gęsta, placki, a wtedy bardziej już kotlety, możesz formować w dłoniach, a nawet obtoczyć w tartej bułce.
Czytaj też:
Zapomnij o ziemniaczanych. Placki z kapustą biją je na głowę. Są takie chrupiąceCzytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobisz bez użycia tarki. Będą puszyste, jak żadne inne