Zamiast ziemniaków ścieram inne warzywo. Tymi plackami zajada się cała moja rodzina

Zamiast ziemniaków ścieram inne warzywo. Tymi plackami zajada się cała moja rodzina

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / nelea33
Placki ziemniaczane często zastępują nam obiad. Ja jednak postawiłam ostatnio na zupełnie inne warzywo i muszę przyznać, że wolę te placki od ziemniaczanych. Są bowiem lżejsze i pachną wiosną.

Uwielbiam racuchy, placki i placuszki. Robi się je bowiem łatwo i z prostych składników, a smakują doskonale. Placki warzywne wyróżniają się przy tym lekkością i dość wysoką wartością odżywczą. Ich podstawę stanowią bowiem warzywa, które są niskokaloryczne, a przy tym dostarczają nam błonnika, witamin i soli mineralnych. Skrobia pochodząca z mąki to w nich tylko niewielki dodatek. A w moich plackach jest jeszcze mniej skrobi niż w ziemniaczanych, bo robię je z delikatnej cukinii.

Jakie zalety ma cukinia?

Cukinia to delikatne w smaku, lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo. Fakt, że zawiera dużo wody sprawia, że 100 g tego warzywa dostarcza nam tylko ok. 17 kcal. Poza tym cukinia ma też dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i reguluje poziom cukru we krwi.

W jej skórce znajdziemy mnóstwo beta-karotenu, dlatego najlepiej sięgać po młode warzywo i spożywać je razem ze skórką. Beta-karoten jest silnym antyoksydantem, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Ta z kolei umożliwia dobre widzenie oraz wzrost.

Cukinię warto też jeść ze względu na sporą zawartość witaminy C, która zwiększa odporność i ma działanie przeciwutleniające. W jej składzie znajdziemy też potas, magnez, mangan i fosfor. Minerały te zapewniają równowagę elektrolitową, a także regulują ciśnienie krwi.

Cukinia ze względu na delikatny smak doskonale komponuje się z wieloma produktami. Warto więc robić z niej zupy, dodawać ją do sałatek, surówek zapiekanek i gulaszy. Doskonale smakuje grillowana i smażona.

Jak zrobić placki z cukinii?

Placki można zrobić zarówno z młodej, jak i bardziej dojrzałej cukinii. Ja zwykle wybieram młodą, bo nie trzeba jej obierać, ani usuwać z niej nasion. Po prostu ścieram na tarce całe warzywo.

Przepis: Placki z cukinii

Warzywne placki z cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 2 młode, średniej wielkości cukinie
  • 2-3 cebulki dymki
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Ścieranie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj, odkrój tylko końce. Zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Oprósz ją sporą ilością soli, wymieszaj, umieść na sicie zawieszonym nad miską. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie przy pomocy łyżki odciśnij z warzywa nadmiar soku.
  2. Przygotowanie masy na plackiCebulki dymki oczyść, drobno posiekaj razem ze szczypiorem. Dodaj do cukinii wraz z mąką, jajkiem i pieprzem. Wymieszaj, w razie potrzeby dodaj trochę soli.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż na średnim ogniu, aż placki będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówka: Placki z cukinii najlepiej smakują podane ze śmietaną i koperkiem albo z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Z jakich innych warzyw można zrobić placki?

Najpopularniejszym warzywem, z którego robi się placki są ziemniaki. Charakteryzuje je duża chrupkość, ale też kaloryczność, ponieważ zawierają sporo skrobi. Skrobia sprawia, że placki chłoną dużo tłuszczu, co niestety jest ich wadą. Na szczęście są sposoby, by placki ziemniaczane piły mniej oleju.

O wiele lżejsze placki można przygotować z innych warzyw. Bardzo smaczne są np. placki z kapusty, które równie przyjemnie chrupią, ale nie dlatego, że chłoną dużo tłuszczu, lecz z powodu chrupkiej kapusty. Poza tym placki można też zrobić ze startej na dużych oczkach marchewki, posiekanego, obgotowanego brokułu czy kalafiora, a także z dyni.

Czytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobisz bez użycia tarki. Będą puszyste, jak żadne inne
Czytaj też:
Już nie wrzucam cebuli do placków ziemniaczanych. Zastąpiłam ją smaczniejszym dodatkiem