Tę zdrową sałatkę w greckim stylu mogę jeść codziennie. Robi się ją w kilka minut

Tę zdrową sałatkę w greckim stylu mogę jeść codziennie. Robi się ją w kilka minut

Dodano: 
Sałatka z pomidorów i fety
Sałatka z pomidorów i fety Źródło: Shutterstock / from my point of view
Sałatka z pomidorów w greckim stylu to jedna z moich ulubionych. Nie ma tu żadnych udziwnień: same proste składniki. Dodatkowa zaleta: robi się ją błyskawicznie.

Wystarczą dobre pomidory i ser feta, aby zrobić tę przepyszną sałatkę z pomidorów. Może być ona dodatkiem do obiadu, ale często jem ją jako samodzielne danie (szczególnie polecam na diecie odchudzającej). Taka sałatka to mnóstwo witamin, białko, cenny wapń i zdrowe tłuszcze.

Jak zrobić grecką sałatkę z pomidorów?

Sałatka jest prosta, ale jej sekretem są dobre składniki, a przede wszystkim dobrej jakości oliwa z oliwek. Do zrobienia sałatki możesz wybrać dowolne, ulubione pomidory (ja często mieszam w tej sałatce różne pomidorki, także żółte, w zależności od tego, co akurat mam w domu).

Do sałatki koniecznie dodaj czerwoną cebulkę i suszone oregano. To ulubiona przyprawa Greków i to właśnie ona w połączeniu ze słoną fetą, dobrą oliwą z oliwek, nada sałatce śródziemnomorskiego sznytu.

Jeśli naprawdę się spieszę, nie bawię się w krojenie fety, tylko rozkruszam ser w dłoniach. Możesz też wykorzystać krojoną już fetę sałatkową, jednak taki ser zwykle jest droższy. Jeśli rzeczywiście chcesz wydać więcej pieniędzy, lepiej kupić dobrej jakości fetę w kawałku (zamiast tańszych serów w typie fety).

Przepis: Sałatka z pomidorów i fety

Prosta i szybka sałatka z trzech składników.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
304 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 200 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie sałatkiPomidory i cebulę pokrój. Fetę pokrój lub rozdrobnij, wymieszaj z oregano. Dodaj do pomidorów cebulę i fetę. Dopraw solą i pieprzem. Skrop całość odrobiną octu, polej oliwą z oliwek.

Sałatka rewelacyjnie pasuje jako składnik lekkiego obiadu: podaj ją np. z grillowanym kawałkiem piersi z kurczaka. Taka sałatka doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie na lekką kolację (możesz ja podać z dowolnym pieczywem czy też grzankami), ja czasem jem ją samą również na śniadanie.

Do tej prostej sałatki możesz też dorzucić inne składniki. Mogą to być oliwki, ale też kawałki świeżego ogórka albo kolorowej papryki. Ja lubię dorzucić do niej garść rukoli albo garść liści szpinaku. W gorące dni do sałatki z pomidorów dodaję też odrobinę posiekanych drobno listków mięty, to dodaje sałatce niesamowitej świeżości.

Czytaj też:
Grilluję ser i dorzucam dwa składniki. To moja ulubiona sałatka na lato
Czytaj też:
Ścieram i dodaję do mizerii. Jeden dodatek robi ogromną różnicę