Nadziałam na szpadki typowo polskie składniki. To najlepsze szaszłyki z grilla, jakie jadłam

Nadziałam na szpadki typowo polskie składniki. To najlepsze szaszłyki z grilla, jakie jadłam

Dodano: 
Grillowane szaszłyki
Grillowane szaszłyki Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Jeśli znudziła wam się już grillowana karkówka i skrzydełka, wrzućcie na ruszt coś oryginalnego. Proponuję szaszłyki z trzech składników prawie zdjętych z obiadowego talerza. Są pyszne i sycące.

W majówkę na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Na ruszt trafiły więc kiełbaski, kaszanki, karkówki i skrzydełka. Były też ryby i warzywa. Jeśli jednak poszukujecie nowych smaków w grillowej odsłonie, to mam dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie szaszłyki, jednak nie z oklepanego kurczaka, papryki i cebuli, a z typowo polskich składników. Nadziejcie na szpadki młode ziemniaczki, cebulę i drobiową wątróbkę. W ten sposób przyrządzicie na ruszcie małe porcje obiadowe.

Czy trzeba gotować ziemniaki do szaszłyków?

Choć na szpadki do szaszłyków nadziewamy przeróżne warzywa, to jednak rzadko są to ziemniaki. A szkoda, bo warzywo to po upieczeniu smakuje doskonale. Zwłaszcza, gdy jest młode i upieczone w skórce. Młode ziemniaki zawierają dużo wody i dość szybko się gotują i pieką. Do upieczenia na grillu małych, młodych, surowych ziemniaków potrzeba ok. 30 minut. Jednak ponieważ tym razem łączymy je z wątróbką, która piecze się bardzo szybko, lepiej je wcześniej podgotować. W tym celu ziemniaki należy wyszorować, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 7-10 minut. Powinny pozostać twardawe.

Jak zrobić szaszłyki z wątróbką?

Do przygotowania szaszłyków najlepiej wykorzystać wątróbkę drobiową. Tu szczególnie dobrze nadaje się wątróbka kurczęca, która jest nieduża i można ją piec niemal w całości.

Przepis: Grillowane szaszłyki z wątróbką

Szaszłyki z wątróbki, ziemniaków i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 400 g małych, młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Cebulę obierz, pokrój w szerokie piórka. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z 2 łyżkami oleju. W marynacie obtocz ziemniaczki i cebulę.
  2. Przygotowanie wątróbki i szaszłykówWątróbkę oczyść, opłucz, osusz. Każdą przekrój na 2 kawałki, oprósz pieprzem, skrop olejem, dodaj miód, wymieszaj. Nadziewaj je na szpadki do szaszłyków na przemian z ziemniakami i kawałkami cebuli.
  3. Grillowanie szaszłykówSzaszłyki ułóż na ruszcie grilla (możesz podłożyć tackę aluminiową). Piecz ok. 20-25 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki, by równomiernie się upiekły.

Z czym podać szaszłyki z wątróbką?

Do szaszłyków z ziemniaków, cebuli i wątróbki będą pasować te same dodatki, co do klasycznie przygotowanej wątróbki podanej z ziemniakami. Dobrze więc sprawdzi się tu sałatka z pomidorów i cebuli czy zielona sałata z dodatkami. Do wątróbkowych szaszłyków pasować będzie też surówka z młodej kapusty.

Czytaj też:
Nadziewam ziemniaki na te gałązki i kładę na grillu. Wszyscy są zachwyceni
Czytaj też:
Jak zrobić soczystą karkówkę z grilla? Stosuj te wskazówki, a mięso nigdy nie wyjdzie suche i twarde