Zawsze się cieszę, gdy zostanie mi krajanka z rosołu. Następnego dnia robię z niej szybki obiad
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zawsze się cieszę, gdy zostanie mi krajanka z rosołu. Następnego dnia robię z niej szybki obiad

Dodano: 
Ugotowany makaron
Ugotowany makaron Źródło:Shutterstock / Irina Burakova
Uwielbiam poniedziałki, bo po weekendzie zostaje mi mnóstwo przysmaków. Jednym z nich jest makaron krajanka, który zamieniam na patelni w tani i smaczny obiad dla całej rodziny.

Niektórzy nie znoszą poniedziałków, ponieważ trzeba iść do pracy. A ja je uwielbiam, bo wtedy nie muszę gotować. Po weekendzie zostaje mi bowiem trochę potraw, które wystarczy odgrzać i podać na obiad. Są też takie smakołyki, z których raz dwa mogę wyczarować coś pysznego. Jednym z nich jest makaron krajanka, który zwykle zostaje mi po rosole. Robię z niego danie, które doskonale pamiętam z dzieciństwa.

Jak przechowywać ugotowany makaron krajanka?

Ugotowany makaron krajanka przechowuje się tak samo, jak inne makarony. To znaczy po wystudzeniu trzeba go umieścić np. w ceramicznej lub szklanej miseczce, przykryć i wstawić do lodówki. Przykryć można pokrywką, jednak ja preferuję folię spożywczą, którą owijam naczynie, a potem ostrzem noża robię w niej kilka otworów, by makaron mógł „oddychać”. Dzięki temu makaron nie obsycha i następnego dnia smakuje, jak świeży. I najlepiej zużyć go właśnie następnego dnia.

Jak zrobić makaron krajanka na patelni?

To danie pamiętam z dzieciństwa. Było chrupiące i słodkie zarazem. Moje dzieci je uwielbiają, a dla męża robię je w nieco innej wersji.

Przepis: Makaron z twarogiem

Smażony makaron krajanka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
300 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g ugotowanego makaronu krajanka
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 150 g białego twarogu

Sposób przygotowania

  1. Smażenie makaronuNa patelni rozgrzej masło klarowane. Włóż makaron i smaż go na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zakończ smażenie, gdy makaron będzie gorący lub zrumieniony.
  2. Serwowanie makaronuPodsmażony makaron wyłóż na talerze. Posyp pokruszonym białym serem i cukrem.

Jak przygotować i podać makaron krajanka z patelni – wskazówki

Makaron krajanka można tylko przesmażyć na maśle, by zrobił się gorący. Można go też zrumienić, by stał się chrupiący. Wszystko zależy od naszych preferencji.

  • Taki makaron wystarczy jedynie posypać cukrem. Krajankę z patelni można też podać w wytrawnej wersji. Wtedy polewamy go cebulką zrumienioną z boczkiem i posypujemy pokruszonym białym serem.
  • Jeśli nie masz masła klarowanego, makaron możesz przesmażyć na tradycyjnym maśle. By nieco podnieść jego temperaturę dymienia, można je połączyć z olejem.

Do czego jeszcze warto wykorzystać makaron krajanka?

Krajankę możesz też wykorzystać do przygotowania błyskawicznej sałatki makaronowej, a także do zapiekanek. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do warzywnych dań z patelni. Przy czym najpierw trzeba podsmażyć warzywa, a pod koniec dodać makaron i całość przesmażyć. Dzięki temu ten delikatny makaron zachowa smak i się nie rozpadnie.

Czytaj też:
Przepis na domowy makaron jak u babci. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie
Czytaj też:
Chcesz ugotować prawdziwy rosół? W ten sposób gotowano królewski rosół w dawnych czasach