To serowe smarowidło z sekretnym warzywem rządzi na kanapkach. Pełne białka i witamin

To serowe smarowidło z sekretnym warzywem rządzi na kanapkach. Pełne białka i witamin

Dodano: 
Pasta ze słodkich ziemniaków
Pasta ze słodkich ziemniaków Źródło: Shutterstock / Bernadette Wurzinger
Smarowidło z tartym serem zawsze cieszy się wzięciem w moim domu. Gdy dokładam pieczone bulwy, robi się słodsze i smakuje wszystkim jeszcze bardziej. Polecam przepis na wyjątkowy dodatek do chleba.

Słodkie ziemniaki są idealne do blendowania, a ich delikatne nuty podkręcają smak innych składników. Lubię dokładać je do past i potraw, bo zapewniają niezbędne witaminy A i B6, a ponadto mangan i potas. Do takiej bazy można dodać nawet żółty ser i całość wciąż będzie zdrowa.

Jak zrobić pastę z batatów z serem?

W przepisie korzystam z pieczonych bulw, bo przygotowanie w piekarniku usuwa z nich sporą część wody. Żeby było szybciej, miąższ kroję w kostki i smaruję oliwą.

Dla smaku dodaję posiekaną świeżą cebulę. Wybieram tę cukrową, by całość nie była zbyt ostra. Drugim kluczowym składnikiem jest starty ser. Dzięki niemu pasta zyskuje białko (prawie 5 gramów na porcję) oraz wapń, którego organizm potrzebuje dla mocnych kości.

Do smarowidła z batatów można użyć dowolnego rodzaju sera, w tym neutralnej goudy lub edama. Ja preferuję jednak ser żółty o zdecydowanym smaku, taki jak cheddar, grojer czy tylżycki, ewentualnie długo dojrzewający, zwłaszcza parmezan. W wielu recepturach pojawiają się też inne gatunki, między innymi feta, kozi albo z przerostem niebieskiej pleśni, którego używa się wraz ze śmietaną kremówką.

Przepis: Pasta z batatów z żółtym serem

Pyszne smarowidło na kanapki na bazie pieczonych słodkich ziemniaków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
127 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie batatówObierz bataty, pokrój w kostkę i wymieszaj z oliwą. Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 180 stopni na 25 minut. Wyjmij i zsuń na talerz, żeby wystygły.
  2. Szykowanie pastyPosiekaj drobno cebulę. Zmiksuj bataty, dodaj ser, cebulę i paprykę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze szczypiorkiem.

Z czym zrobić pastę z batatów?

Moja wersja z żółtym serem jest pożywna i sycąca, ale można zastąpić go lżejszymi produktami. Upieczonego słodkiego ziemniaka najczęściej miksuje się z ugotowanymi nasionami roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycą, soczewicą lub białą fasolą, a także z namoczonymi w wodzie pestkami słonecznika.

Do popularnych dodatków smakowych należą pieczone warzywa i orzechy, między innymi:

  • papryka
  • marchewka,
  • dynia,
  • suszone pomidory,
  • czosnek,
  • orzechy włoskie,
  • masło orzechowe.

Smarowidło można doprawić jak hummus mieszanką sproszkowanego kminu i kolendry, jak również przyprawą curry, słodką i wędzoną papryką czy ziołami, na przykład tymiankiem lub rozmarynem.

Czytaj też:
Kanapki z tą pastą znikają w minutę. Sekret smaku kryje się w popularnym serze
Czytaj też:
Nie miksuję, nie smażę, tylko mieszam. Ta pasta z jajek i prostych dodatków znika za każdym razem