Choć chleb można kupić przez cały dzień w piekarni, to czasem nie jest mi do niej po drodze. Wtedy sama zabieram się za jego przygotowanie. Wieczorem stawiam na jeden przepis, bo nie ma przy nim dużo pracy, a chleb można zajadać już po ok. 2 godzinach. Jednak tak naprawdę piekę go z myślą o śniadaniu. Wtedy na rano mam świeżutki, chrupiący bochenek.
Jak przygotować płatki owsiane do chleba?
Płatki owsiane są bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Mają wysoką wartość odżywczą i zwykle mamy je w domowych zapasach. Tak naprawdę wystarczy wsypać je razem z innymi sypkimi składnikami do ciasta i całość wymieszać lub wyrobić. Można też jednak wcześniej namoczyć je w wodzie lub kefirze. Dzięki temu zmiękną i zwiększą kleistość ciasta.
Przepis: Chleb z płatkami owsianymi
Szybki chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 165 w każdej porcji
Składniki
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml kefiru
- 1 szklanka płatków owsianych + 2 łyżki do posypania
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wlej ciepłą wodę, dodaj miód i pokruszone drożdże, wymieszaj. Dodaj kefir i szklankę płatków owsianych. Całość odstaw na ok. 10 minut, by drożdże ruszyły. Wtedy dodaj mąkę i olej i całość miksuj kilka minut, by składniki dobrze się połączyły.
- Pieczenie chlebaKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Chleb posmaruj wodą, posyp płatkami owsianymi. Formę z chlebem wstaw do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza. Chleb piecz mniej więcej godzinę, aż będzie wyrośnięty i rumiany. Wyjmij go z formy, wystudź na kratce.
Jak zrobić szybki chleb z płatkami owsianymi?
Chleb z płatkami owsianymi robię na drożdżach. Mimo to, wcale nie jest konieczne, by dwa razy czekać, aż ciasto wyrośnie. Tak naprawdę najpierw mieszam drożdże z ciepłą wodą, kefirem i płatkami owsianymi i czekam chwilę, by drożdże zaczęły się pienić. Wtedy wsypuję pozostałe składniki i całość niezbyt długo miksuję. Ciasto przekładam do formy i wstawiam do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza. Po mniej więcej godzinie pieczenia chlebek jest gotowy.
Czym wzbogacić ciasto na chleb?
Ciasto na chleb można też wzbogacić innymi dodatkami niż płatki owsiane. Dobrze sprawdzą się tutaj np.: otręby, zarodki pszenne, siemię lniane, pestki słonecznika, dyni, sezam, orzechy czy suszone owoce.
Czytaj też:
Na wiosnę zamiast chleba zajadamy to pyszne ciasto. Robię je z taniego warzywaCzytaj też:
Ciasto na te domowe bajgle robię z twarogu. Wychodzą miękkie i bardzo pożywne