Siekam kilka składników i łączę z prostą masą. Te wytrawne babeczki podaję w święta na śniadanie

Siekam kilka składników i łączę z prostą masą. Te wytrawne babeczki podaję w święta na śniadanie

Dodano: 
Babeczki jajeczne na śniadanie
Babeczki jajeczne na śniadanie Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Jeśli szukacie pomysłu na oryginalne, pyszne śniadanie, mam prostą propozycję. Oto wytrawne babeczki, przy których nie ma dużo pracy, a zachwycają smakiem. Do ich przygotowania możecie wykorzystać proste składniki, które macie w zapasach.

Świąteczne śniadanie powinno różnić się od codziennego. Dobrze by było nie tylko smaczne, ale też eleganckie i godne uroczystego stołu. Te wymagania doskonale spełniają jajeczne babeczki. Ich podstawą są jajka rozkłócone z przyprawami, które łączy się z rozdrobnionymi dodatkami i całość zapieka. Takie babeczki doskonale sprawdzą się też jako weekendowe śniadanie.

Co dodać do babeczek jajecznych?

Do babeczek jajecznych można dodać różne składniki, które znajdziecie w lodówce i nie tylko. Pożywnym dodatkiem będzie wędlina, np. szynka, salami, boczek. Jednak bez problemu możecie ją pominąć, jeśli chcecie przygotować śniadanie w wersji bezmięsnej. Drugi dobry, sycący dodatek to ser, np. żółty, pleśniowy, feta. Oprócz wartościowych składników i smaku, doda też babeczkom wilgotności. W śniadaniowych babeczkach warto też postawić na warzywa. Mogą być świeże, mrożone lub z puszki. Doskonale sprawdzą się tu np.: papryka, cukinia, szczypiorek, brokuł, groszek, kukurydza, pomidor, a także posiekana zielenina.

Jak zrobić kolorowe babeczki jajeczne?

Przygotowanie babeczek jajecznych jest proste, a danie wychodzi pyszne i efektowne. Wystarczy tylko posiekać kilka składników, wymieszać z masą jajową i rozlać całość do foremek. Ja używam tu zwykle foremek na muffinki, które wcześniej wykładam papierowymi papilotkami. Dodają babeczkom elegancji.

Przepis: Kolorowe babeczki jajeczne

Babeczki jajeczne z dodatkiem szynki, sera żółtego i warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 100 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 czerwonej cebuli lub szczypiorek
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę i oczyszczone warzywa pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach. Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko lub śmietankę, rozkłóć całość widelcem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  2. Pieczenie babeczekDo masy jajecznej dodaj rozdrobnione składniki, wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Przelej do nich masę jajeczną z dodatkami, tak by sięgała do 3/4 wysokości. Piecz ok. 20 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni.

Jak podać babeczki jajeczne?

Babeczki jajeczne są smaczne same w sobie. By jednak podnieść ich walory, po upieczeniu warto je posypać listkami rukoli czy posiekanym szczypiorkiem. Dobrym dodatkiem do babeczek będzie też sos tatarski albo jogurtowo-ziołowy.

Czytaj też:
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej białej kiełbasy. Raz spróbujesz i robisz co roku
Czytaj też:
Nie uwierzysz, co dodaję do jajek na Wielkanoc. Ten farsz robi furorę co roku