Nie wyrzucaj ziemniaków z obiadu. Ten prosty trik zmieni je w pyszny omlet na śniadanie

Nie wyrzucaj ziemniaków z obiadu. Ten prosty trik zmieni je w pyszny omlet na śniadanie

Dodano: 
Zapiekana tortilla de patatas
Zapiekana tortilla de patatas Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Każdemu czasami zostają ziemniaki z obiadu. Zamiast je wyrzucać, wykorzystaj je w prosty i smaczny sposób! Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyjątkowe śniadanie.

Hiszpańska tortilla de patatas, znana również jako omlet hiszpański, to danie niezwykle proste, wymagające zaledwie kilku podstawowych składników. Jest to idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu poprzedniego dnia, nadając im nowe, pyszne oblicze.

Jak zrobić tortillę z ziemniakami?

To danie tradycyjnie przygotowuje się na patelni, a największym wyzwaniem bywa moment przewracania go na drugą stronę. Jest jednak łatwiejsze rozwiązanie! Jeśli masz patelnię nadającą się do piekarnika, skorzystaj z niej – po podsmażeniu ziemniaków zalej je masą jajeczną i zapiecz. Jeśli nie masz takiej patelni, przełóż obsmażone ziemniaki do naczynia żaroodpornego, a następnie polej je przygotowaną mieszanką jajeczną. Porada: jeśli wolisz bardziej przypieczone dania, zwiększ temperaturę piekarnika na 3 minuty przed końcem pieczenia.

Tortilla na śniadanie świetnie smakuje również z dodatkiem wędlin, które masz pod ręką. Posiekaj je drobno i dodaj na wierzch w połowie pieczenia. Dzięki temu staną się rumiane i wzbogacą danie o intensywniejszy smak.

Przepis: Tortilla de patatas z wczorajszych ziemniaków

Proste śniadanie z ziemniaków z obiadu. Wypróbuj pyszny omlet hiszpański

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
302 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g ziemniaków z wczorajszego obiadu
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Składniki na zalewę z jajek:

  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywZiemniaki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Gdy się zarumienią, dodaj posiekaną drobno cebulę. Dopraw całość solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie zalewy z jajekJajka roztrzep, stopniowo dodając mleko. Dosyp pietruszkę. Kiedy masa stanie się jednolita odstaw ją na bok.
  3. PieczenieUłóż podsmażone w naczyniu żaroodpornym i równomiernie polej je przygotowaną zalewą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 10 minut.
  4. PodaniePo wyjęciu z piekarnika poczekaj chwilę, aż lekko przestygnie, wtedy łatwiej będzie pokroić tortillę.

Dlaczego do tortilli zdrowiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia niż świeżych?

Takie ziemniaki mają znacznie niższy indeks glikemiczny – aż ponad trzykrotnie. Dlatego, jeśli planujesz podać je na obiad, a wśród gości jest osoba, która musi kontrolować poziom cukru we krwi, z pewnością doceni ten przemyślany wybór.

Jakich dodatków użyć do tortilli?

Tortilla doskonale komponuje się z lekkimi dodatkami, które podkreślą jej smak i uczynią danie bardziej różnorodnym. Świetnym wyborem będzie świeża sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwek, delikatnie skropiona oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Całość można uzupełnić pysznym dipem, takim jak tzatziki, sos jogurtowo-ziołowy, pesto czy salsa pomidorowa, które dodadzą daniu charakteru i wyrazistości.

Czytaj też:
Ten omlet z ziemniakami robię w 30 minut. To mój pomysł na szybki obiad we włoskim stylu
Czytaj też:
Te placki smażę, gdy nie mam pomysłu na słone śniadanie. W moim domu to prawdziwy hit