Hiszpańska tortilla de patatas, znana również jako omlet hiszpański, to danie niezwykle proste, wymagające zaledwie kilku podstawowych składników. Jest to idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu poprzedniego dnia, nadając im nowe, pyszne oblicze.
Jak zrobić tortillę z ziemniakami?
To danie tradycyjnie przygotowuje się na patelni, a największym wyzwaniem bywa moment przewracania go na drugą stronę. Jest jednak łatwiejsze rozwiązanie! Jeśli masz patelnię nadającą się do piekarnika, skorzystaj z niej – po podsmażeniu ziemniaków zalej je masą jajeczną i zapiecz. Jeśli nie masz takiej patelni, przełóż obsmażone ziemniaki do naczynia żaroodpornego, a następnie polej je przygotowaną mieszanką jajeczną. Porada: jeśli wolisz bardziej przypieczone dania, zwiększ temperaturę piekarnika na 3 minuty przed końcem pieczenia.
Tortilla na śniadanie świetnie smakuje również z dodatkiem wędlin, które masz pod ręką. Posiekaj je drobno i dodaj na wierzch w połowie pieczenia. Dzięki temu staną się rumiane i wzbogacą danie o intensywniejszy smak.
Przepis: Tortilla de patatas z wczorajszych ziemniaków
Proste śniadanie z ziemniaków z obiadu. Wypróbuj pyszny omlet hiszpański
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 302 w każdej porcji
Składniki
- 400 g ziemniaków z wczorajszego obiadu
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Składniki na zalewę z jajek:
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 1 łyżka natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywZiemniaki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Gdy się zarumienią, dodaj posiekaną drobno cebulę. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Przygotowanie zalewy z jajekJajka roztrzep, stopniowo dodając mleko. Dosyp pietruszkę. Kiedy masa stanie się jednolita odstaw ją na bok.
- PieczenieUłóż podsmażone w naczyniu żaroodpornym i równomiernie polej je przygotowaną zalewą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 10 minut.
- PodaniePo wyjęciu z piekarnika poczekaj chwilę, aż lekko przestygnie, wtedy łatwiej będzie pokroić tortillę.
Dlaczego do tortilli zdrowiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia niż świeżych?
Takie ziemniaki mają znacznie niższy indeks glikemiczny – aż ponad trzykrotnie. Dlatego, jeśli planujesz podać je na obiad, a wśród gości jest osoba, która musi kontrolować poziom cukru we krwi, z pewnością doceni ten przemyślany wybór.
Jakich dodatków użyć do tortilli?
Tortilla doskonale komponuje się z lekkimi dodatkami, które podkreślą jej smak i uczynią danie bardziej różnorodnym. Świetnym wyborem będzie świeża sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwek, delikatnie skropiona oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Całość można uzupełnić pysznym dipem, takim jak tzatziki, sos jogurtowo-ziołowy, pesto czy salsa pomidorowa, które dodadzą daniu charakteru i wyrazistości.
Czytaj też:
Ten omlet z ziemniakami robię w 30 minut. To mój pomysł na szybki obiad we włoskim styluCzytaj też:
Te placki smażę, gdy nie mam pomysłu na słone śniadanie. W moim domu to prawdziwy hit