Ten pożywny omlet często smażę na śniadanie. Doskonale syci, a robię go 10 minut

Ten pożywny omlet często smażę na śniadanie. Doskonale syci, a robię go 10 minut

Dodano: 
Omlet z boczkiem
Omlet z boczkiem Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Gdy mam ochotę na pożywne śniadanie zwykle sięgam po jajka. Można z nich bowiem przygotować kilka prostych potraw. Jedną z nich jest omlet, który robi się szybko, a syci na długo. Zwłaszcza gdy wzbogaci się go aromatycznym dodatkiem.

Jajko to jeden z najdoskonalszych pokarmów, jakie stworzyła natura. Ponieważ stanowi pożywienie dla nowego organizmu, zawiera wszystkie składniki odżywcze. I my też możemy z nich skorzystać, przygotowując potrawy z jaj. A wyjątkowo dobrze nadają się one na śniadanie. Ja na przykład bardzo lubię omlet, który robi się szybko, a świetnie syci.

Jak smażyć omlet, by był puszysty?

By omlet wyszedł puszysty, wcale nie trzeba ubijać białek. Duże znaczenie ma tu bowiem sam proces smażenia. Jajka wystarczy rozkłócić i wylać na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Oleju powinno być sporo, a smażyć powinniśmy na dość dużej mocy. Wtedy omlet dosłownie będzie rósł, a jego skórka będzie chrupiąca.

Jak zrobić omlet z boczkiem?

Omlet z boczkiem można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na dodaniu pokrojonego boczku do rozkłóconych jajek. W drugim możemy najpierw podsmażyć sam boczek, a dopiero potem zalać go jajkami i usmażyć omlet. Jeśli mi się spieszy, robię pierwszą wersję, a gdy zależy na bogatszym smaku – drugą.

Przepis: Omlet z boczkiem

Pożywny omlet z dodatkiem wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
410

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 plasterki boczku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie boczkuPlasterki boczku pokrój w paski. Wsyp je na zimną, niedużą patelnię i podgrzewaj do momentu, aż lekko się zrumienią.
  2. Smażenie omletuJajka rozkłóć z solą i pieprzem. Do boczku dodaj trochę oleju. Masą zalej boczek. Omlet smaż na dość dużym ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

Jakie inne składniki można dodać do omletu?

Omlet, jako potrawa z jaj dobrze harmonizuje z wieloma dodatkami. Można do niego dodać warzywa, np. cebulę, paprykę, cukinię, pomidor, oliwki, szczypior. Dodatkami, które zwiększą pożywność tego dania, mogą zaś być: szynka, parówki, ser żółty czy ser feta. Niektóre z tych składników warto wcześniej podsmażyć, inne wymieszać z jajkami, a sery najlepiej nadają się do posypania już niemal usmażonych omletów. Wówczas apetycznie się na nich roztopią.

Czytaj też:
Weź trzy jajka i zdrowe warzywo. To wystarczy, aby zrobić genialne śniadanie
Czytaj też:
Ten puszysty omlet z aromatycznym nadzieniem robię w 20 minut. Jest idealny na lekką kolację